Kjørelærere advarer mot skjermene i nye biler

codan

Seks av ti styrer musikk mens de kjører bil. I mange biler må man se på en skjerm for å gjøre det. – Dette er et problem som har fått for lite oppmerksomhet, mener Autoriserte Trafikkskolers Landsforbund.

I en undersøkelse gjennomført av Norstat på vegne av Codan Forsikring svarer 62 prosent at de som sjåfør i bil har satt på musikk eller radio eller byttet sang eller radiokanal mens de kjørte bil. Mens gamle biler har radioknapper man kan kjenne seg fram til uten å flytte blikket fra veien, har de fleste nye biler en berøringsskjerm som styrer stereoanlegg, radio og kartsystemer.

– Når du må se på en skjerm for å finne radioknappen blir oppmerksomheten tatt bort fra veien. Dette er et problem som har fått lite oppmerksomhet, som vi frykter vil bli større i tiden framover, sier Jan Harry Svendsen, informasjonssjef i Autoriserte Trafikkskolers Landsforbund.

Les også:  Mange unge har ikke reiseforsikring

Undersøkelsen viser at mange bilførere også setter på kartleser, ringer og leser eller sender SMS mens de kjører bil. 28 prosent svarer at de har satt på kartleseren eller sjekket kartet, 25 prosent har ringt eller svart på mobilen uten handsfree og 22 prosent har lest eller sendt SMS.

– Det er bekymringsfullt at så mange trykker på skjermer i bilen eller på mobilen mens de kjører. Det flytter fokuset bort fra veien og bilkjøringen og øker risikoen for å forårsake en trafikkulykke betydelig. Både bilføreren selv og andre kan komme til skade og de økonomiske konsekvensene kan også blir store, sier kommunikasjonssjef Georg Richvoldsen i Codan Forsikring.     

Les også:  Skyter opp nett-sattelitter med SpaceX

Hvis en bilfører forårsaker en ulykke fordi han flytter fokuset bort fra bilkjøringen kan forsikringen bli avkortet, og i grove tilfeller må bilføreren betale selv.  

Autoriserte Trafikkskolers Landsforbund er opptatt av å gjøre nye bilførere bevisste på hvor farlig det er å flytte oppmerksomheten bort fra veien. De fleste nye biler har knapper på rattet for å betjene radioen og Autoriserte Trafikkskolers Landsforbund oppfordrer til å bruke disse knappene, og å stoppe dersom man må gjøre innstillinger som krever at man tar blikket vekk fra veien.

Les også:  Smarte råd til katteeiere i ferien

– Ferske sjåfører må spørre seg om det er verdt å risikere å bli involvert i en alvorlig ulykke fordi en skulle skifte radiokanal eller svare på en SMS. Vårt råd er å stoppe bilen på et trygt sted om man skal svare på en SMS eller bruke telefonen. Når man kjører skal fokuset være på trafikken og det å kjøre bil, sier informasjonssjef Jan Harry Svendsen.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.