Professor i evolusjonsbiologi, Nils Christian Stenseth, er i dag tildelt den høyeste hedersprisen som kan gis en utenlands forsker. President Xi Jinping var til stede da Stenseth mottok prisen.
Den kinesiske hedersprisen International Science and Technology Cooperation Award ble fredag morgen kinesisk tid, delt ut under en seremoni i Folkets store hall i hovedstaden Beijing.
– Jeg gratulerer professor Stenseth med den flotte anerkjennelsen av hans betydelige forskning innen biologi i samarbeid med kinesiske kolleger. UiO håper også å styrke forskningssamarbeidet med kinesiske forskere fremover, både innen naturvitenskap og medisin, samt innen de samfunnsvitenskapelige og humanistiske disiplinene, sier UiOs rektor Svein Stølen.
Nils Chr. Stenseth er professor i biovitenskap og var blant annet leder for forskningsmiljøet Senter for økologisk og evolusjonær syntese (CEES) fra 2007 til 2017. I løpet av den perioden publiserte senteret nærmere 1500 vitenskapelige artikler. Stenseth har over lang tid hatt et tett samarbeid med kinesiske forskere.
– Jeg føler meg svært beæret over at jeg er blitt tildelt denne prisen, som er en flott anerkjennelse av det langvarige samarbeidet jeg har fått være med på. I løpet av disse mer enn 25 årene har jeg hatt stor glede av å arbeide sammen med mange fremragende kinesiske forskere og institusjoner, sier Stenseth.
Stenseth har levert internasjonalt anerkjente bidrag på flere områder innen biologi. Ikke minst har han vært med på å klarlegge hvordan og hvorfor dyrebestander svinger over tid. I de senere årene har han jobbet mye med å studere spredningen av bakterien Yersinia pestis, som blant annet forårsaket Svartedauden i Vest-Europa på 1300-tallet
– Norge og Kina kan ha mye å lære av hverandre. Et nært samarbeid mellom Kina og Norge kan blant annet bidra til å styrke verdensledende forskergrupper som kan bidra til å finne løsninger på mange av de globale utfordringene vi står overfor. Kinas bidrag vil være essensielt når det gjelder å finne løsninger på slike områder som fattigdomsreduksjon, klima, helse, energi og miljøet, sier Stenseth.
Det var i år ti utenlandske forskere som ble tildelt den kinesiske hedersprisen. Det er flere enn vanlig, fordi tildelingsseremonien var en del av feiringen av Folkerepublikken Kinas 70 års-jubileum.