Kan bli sykepleierstreik fra 7. januar

Norsk Sykepleierforbund

Sykepleierforbundet og KS møtes hos Riksmekleren tirsdag 5. januar for å bli enige om hovedoppgjøret for 2020. Blir det ingen enighet blir det sykepleierstreik fra 7. januar.

– Vi trenger lønns- og arbeidsvilkår som sikrer pasientene sykepleiere. Det har pandemien synliggjort, men vi trenger også sykepleiere til livsnødvendige helsetjenester etter pandemien, sier forbundsleder Lill Sverresdatter Larsen i Norsk Sykepleierforbund.

Torsdag orienterte NSF motparten og helsemyndighetene om hvilke kommuner som først vil merke en sykepleierstreik.

Les også:  Arbeidspsykologisk-tjeneste får 100 millioner til Europa-satsning

De første kommunene som vil bli rammet av at partene eventuelt ikke skulle bli enige er Ålesund, Kristiansand, Bodø, Gjøvik og Tromsø.

Drøyt 100 sykepleiere er meldt tatt ut i streik i første fase.

–  Vi går inn i meklingen med håp om og tro på en løsning. Partene har felles interesse av at vi løser dette. Ordførere og rådmenn i norske kommuner har over flere år sagt at sykepleiere er den yrkesgruppen det er vanskeligst å rekruttere til kommunene. Det mangler 6.000 sykepleiere landet over og vi må finne en løsning som sikrer nok sykepleiere til livsnødvendige helsetjenester i kommunene framover, sier Lill Sverresdatter Larsen.

Les også:  Millioner i tilskudd fra Nordland fylkeskommune

Sverresdatter Larsen viser til at en av fem slutter i yrket de ti første årene etter utdanning og at lønns- og arbeidsvilkår ikke bare handler om å rekruttere, men like mye å beholde og mobilisere sykepleiere til livsnødvendige helsetjenester.

Forbundslederen sier dette om at det kan bli sykepleierstreik under en pandemi:

– Det er nå vi har tariffoppgjør og det er en arena som nettopp er til for å ta opp medlemmenes lønns- og arbeidsvilkår. Både oppgjøret og meklingen har blitt utsatt allerede. Vi håper i det lengste å unngå en streik. Men det påhviler begge parter et ansvar for å finne en løsning, sier Lill Sverresdatter Larsen i forkant av meklingen.

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.