– Jeg klarer ikke puste

Dyrebeskyttelsen Norge

Lederen i Dyrebeskyttelsen Norge løper Oslo Maraton lørdag med en hemmende pustemaske i solidaritet med dyr som er avlet slik at de ikke kan puste, føde og stelle seg.


– Jeg håper jeg ikke kveles av utmattelse med så mye oksygengjeld, sier daglig leder og veterinær i Dyrebeskyttelsen Norge, Åshild Roaldset.

Lørdag 21. september løper daglig leder i Dyrebeskyttelsen Norge halv maraton under Oslo Maraton med en pustereduserende maske for å sette søkelys på uetisk avl av familiedyr.

Pustebesvær
Flere hunderaser sliter med store helseproblemer og det er vanlig at hunder med kort snute strever med å puste hver dag, hele døgnet. På internett kan man se «morsomme» videoer av hunder som står og sover, disse hundene får rett og slett ikke puste når de ligger. Det er ikke bare i utlandet at dyrene har slike helseproblemer, 30 prosent av mopsene i Norge, puster ikke engang normalt når de hviler, underaktivitet har disse dyrene åndenød og i varmt vær utsettes de for livsfarlig overoppheting.

Les også:  Telenor: Fotball-EM får mobilnettet til å koke

Andre raser sliter med normale funksjoner, som å føde og å stelle seg.

– Dyrene er avlet slik av mennesker og det er ikke normalt at dyr skal ha det slik, sier Roaldset og hun ønsker å illustrere hvordan det er å puste med flat neste og trange luftveier, slik en del familiehunder gjør i dag.

– Det kommer til å bli et tøft løp og jeg klarer ikke å puste godt nok, da masken reduserer luftinntaket slik at det er slitsomt å puste, selv når jeg står stille. Alle vet at det er smertefullt å løpe med lite tilgang på luft. Jeg regner med å måtte gå mye av løypa for å komme i mål, sier Roaldset og legger til at vi må endre måten vi avler familiedyr på og ta i bruk alle tilgjengelige verktøy, forskning og «big data».

Les også:  Telenor: Fotball-EM får mobilnettet til å koke


– Alt annet er uholdbart for dyrene, sier hun. 
Sammen med 15 dyrevenner, løper hun for de som ikke kan løpe, grunnet uetisk avl.

Setter uetisk avl i fokus
Gjennom kampanjen «Ærlig talt», har Dyrebeskyttelsen Norge og Dyrebeskyttelsen Norges lokalavdeling i Oslo og Akershus, det siste året satt søkelys på uetisk avl av familiedyr.


– Under årets Oslo Maraton, kommer vi til å være i løypa med heiagjeng og løpere, sier Åshild Roaldset og legger til at organisasjonen ønsker å vise hvordan uetisk avl påvirker hverdagen til mange familiedyr i Norge. 
Dyrebeskyttelsen Norge ønsker varige strukturelle endringer i måten familiedyr blir avlet på. Vi ønsker at avlspraksisen skal reguleres gjennom en forskrift til §25 i dyrevelferdsloven og vi ønsker at forskriften skal omfavne hund, katt og kanin.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.