Innovasjon Norge: – Nordland trenger flere bedrifter som vokser

bedrift lønn avtale

Norge er et gründerland, og vi har klart å etablere en gründerkultur. Det blir startet stadig flere nye bedrifter i Nordland og i resten av landet. – Det er bra, men vi må også sørge for at vi har en kultur for vekst, sier Monica Ayhee på årets Innovasjonstale i Bodø.

I Nordland ble det i 2018 etablert hele 2088 nye bedrifter. Det er 32 % flere enn for bare 5 år siden.

– Det er fantastisk at vi har fått flere gründere. Men vi trenger flere bedrifter som tenker større, og ser markeder også utenfor Norge, sier Monica Ahyee, direktør i Innovasjon Norge Nordland.  

Les også:  Redusert kapasitet på Bognes - Lødingen

Andelen vekstselskaper i Nordland er under ti prosent, viser tall utarbeidet av Menon. En høyvekstbedrift er en bedrift med mer enn ti ansatte og som i tre påfølgende år har vokst mer enn 20 prosent i året.   

Temaet på årets innovasjonstale i Bodø er «Kultur for vekst». 

– Vi trenger å diskutere hvorfor ikke flere bedrifter vokser seg større i vår region, og finne ut hva som må til for å få mer vekst. For å videreutvikle velferdssamfunnet, samt opprettholde befolkningsgrunnlaget i nord er vi avhengige av bedrifter som kan, tørr og vil. 

Les også:  Sortland: Sterk Ap-kritikk av Høyre i Kleiva-saken

– I Nordland har vi alle forutsetninger for å lykkes bare vi blir bedre på å utnytte de fordelene som vi har i fylket. Vi har for eksempel reiselivsprodukter i verdensklasse og innen fiskeri og oppdrett er vi knallgode, sier Ayhee. 

En fersk undersøkelse Innovasjon Norge har gjennomført viser at bedrifter med ledere som uttrykker en klar ambisjon om vekst, vokser betydelig raskere enn de som ikke har slike ambisjoner.  

‒ Holdninger er viktige. Undersøkelsen viser at bedriften må ha et klart ønske om å vokse, gjerne fra første stund, sier Ahyee. 

Les også:  Disse helserådene gir nordlendinger mest blaffen i

– Vi må utnytte de fordelene vi har. Med produkter og tjenester som oppfyller behov hos kundene. Grønne, norske løsninger er etterspurt og gir oss konkurransemessige fortrinn i det globale markedet, sier Ayhee. 

Et eksempel på dette er Restech – en av Nordlandsbedriftene som ble nominert til årets eksportpris. De har utviklet et nisjeprodukt – linekastere – som bruker trykkluftskanoner i stedet for kruttraketter til å skyte redningsliner en kvart kilometer. Disse linekasterne er enkle, effektive og brukes nå av redningsfartøyer over hele verden.  

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.