– Ingen flere utsettelser – Ny flyplass i Bodø må realiseres nå!

nfk

På fylkestinget onsdag vedtok fylkestinget enstemmig en uttalelse om å få fart på utbyggingen av ny flyplass i Bodø.

Under følger uttalelsen til gruppelederne i Nordland fylkesting, Håkon Møller, MDG, Ingelin Noresjø, KrF, Odd Arnold Skogsholm, Arbeiderpartiet, Beate Bø Nilsen, Høyre, Per-Gunnar Skotåm, Rødt, Aase Refsnes, SV, Richard Dagsvik, Frp, Karl-Hans Rønning, Senterpartiet:

Avinor har for fjerde gang valgt å utsette den viktige flyttinga av Bodø Lufthavn, og ferdigstillelse er nå endra fra 2024-2026 til høsten 2029, forutsatt at Avinor vedtar utbygging om et år. Dette er på tross av at Stortinget i desember 2021 vedtok oppstartsmidler på kr. 200 millioner til prosjektet, i tråd med gjennomføringsplanen.

Les også:  Nytt kontorhotell på Stormyra i Bodø

De siste F16-flyene ved Bodø flystasjon forlot 1.januar, og Bodø Hovedflystasjon er med det nedlagt for godt. Mer enn 1000 arbeidsplasser ble dermed fjernet fra kommunen og regionen. Dette er den største utflyttinga av statlige arbeidsplasser noen gang i Norge – og behovet for å skape nye vekstimpulser er prekært.

Når Avinor har utsatt dette prosjektet i flere omganger er det på tide at noen nå setter ned foten. Det er ingen grunn til at Avinor skal bruke så mange år på å flytte flyplassen, de beslaglegger enorme arealer som skulle gå til by- og næringsutvikling.

Nordland fylkesting har forståelse for at Avinor er i en vanskelig situasjon gjennom pandemien, men de mange utsettelsene setter også en hel by og region i en svært vanskelig situasjon. Det skaper uforutsigbarhet og usikkerhet for næringsliv og samfunn, og for Bodø kommune skaper det usikkerhet i byplanleggingen og utviklinga. Dette gjelder helt konkret prosjekter som skole, idrettsanlegg, boliger og næringsområder.

Les også:  Utvider sommersesongen for fergesambandet Andenes – Gryllefjord

Bodø kommune har fulgt alle fremdriftsplaner som avtalt, og kommunens arealplan som flytter byutviklinga inn mot flyplassområdet er nå på høring og skal behandles av bystyret i juni. Dersom flyplassen nå blir ytterligere utsatt vil kommunen komme i en situasjon hvor vi får en alvorlig stans i utviklinga av byen og regionen.

Flyttinga av flyplassen er ei flytting som er helt nødvendig i utviklinga av Bodø og regionen, og vi kan ikke akseptere at Avinor får utsette prosjektet ytterligere ett år, og dermed skyver ferdigstillelse helt fram til 2029. Opprinnelig var planen ferdigstillelse i 2026. Nok er nok. Avinors utsettelse må reverseres, og regjeringen må snarest bidra til at vi får en bindende framdrifts- og finansieringsplan for alle parter.

Les også:  VIDEO: Rakett i søppelkasse førte til full fyr i butikken til Anders i Bodø

Nordland fylkesting er betrygget av at samferdselsministeren uttaler at man jobber for å finne løsninger og at statsministeren den 3.2 i nordområdetalen uttalte at flyttinga skal gjennomføres etter planen, og ber om at Regjeringen snarest sikrer at ferdigstillelsen kan gjennomføres som planlagt.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.