Ingen er mer opptatt av lokalt juleøl enn trøndere og nordlendinger

pr-o

Trøndere og folk fra Nord-Norge går sjelden over bekken etter juleøl, og sverger troskap til lokale merker når julen ringes inn.

Ingen andre er mer opptatt av lokal tilhørighet til sitt bryggeri enn de som bor i Trøndelag og Nord-Norge, ifølge en fersk undersøkelse fra analysebyrået YouGov.

– Det er tydelig at de som bor i disse landsdelene føler større tilknytning til sine egne bryggerier når det gjelder juleøl. Nesten en fjerdedel oppgir at dette er viktig for dem, og det er et høyere tall enn noe annet sted i landet, sier Kristian Berger, ølsommelier og bryggeriambassadør på E.C. Dahls Bryggeri.

Drikker lokalt øl, og brygger lite selv
Nesten en tredjedel av trønderne og nordlendingene velger juleøl fra enten E.C. Dahls, Nordlands eller Mack. Undersøkelsen viser også det er færre i disse landsdelene som brygger juleøl selv, enn de som bor i andre deler av landet.

Les også:  Ekstra anløp av Skrova

– Syv prosent sier de brygger sitt eget juleøl. Selv om andelen er høyere i andre deler av landet, så setter vi her på E.C. Dahls pris på at det er såpass mange. Vi jobber tett med hjemmebryggermiljøet og de tilfører norsk ølkultur et viktig bidrag, sier Kristian Berger.

Juleøl til mat, ikke til fest
Folk fra Trøndelag og Nord-Norge er helt klare i sin sak når det gjelder hvor juleølet helst skal nytes. 85 prosent mener det passer best til mat, og åtte av ti foretrekker å nyte juleølet til julemiddager hjemme, hos familie eller hos venner. 50 prosent sier de velger juleøl til maten når de er på julebord.

Les også:  Agurknytt: Agurktid hos REMA 1000

– Vi synes jo det er svært hyggelig at så mange trøndere og nordlendinger forbinder juleøl med god mat, siden juleøl tradisjonelt brygges for å komplettere de smaksrike og ofte fete, salte norske julerettene, sier Kristian Berger. Han peker på ølets sødme og at juleølet ofte har litt høyere alkohol som faktorer som gjør det velegnet til julematen.

Trøndelag og Nord-Norge er også de landsdelene hvor færrest velger å drikke juleøl ute på byen. En tredjedel mener dette passer dårlig eller svært dårlig.

Les også:  Andøya: Støtter nytt rom-senter

Tar ikke julen på forskudd
– Vi ser også at trøndere og nordlendinger ikke er de som tar julen på forskudd ved å løpe for å kjøpe juleøl så snart disse kommer i salg i butikker og på Vinmonopolet tidlig i november, sier Kristian Berger. Han legger til: Det er mulig vi somler litt i starten, men vi det tar vi alltid igjen!

Mer enn syv av ti sier de kjøper juleøl først i desember, mens færre enn en fjerdedel gjør juleølinnkjøp i november.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.