Skuespiller Iman Meskini skal være konferansier under Kulturrådets årskonferanse 22. oktober. Temaet i år er utenforskap.
– Vi bør tenke på det å være annerledes som en ressurs, sier Meskini, som er best kjent for rollen som Sana i SKAM.
Iman Meskini er en av de mest fremtredende unge, muslimske stemmene i Norge, og med sine tydelige meninger og klare verdistandpunkt har hun blitt en rollemodell for mange unge. Meskini skal både lede og holde innlegg på konferansen, og synes selv dette er en viktig tematikk.
– De som føler seg utenfor, som er annerledes fra normalen i samfunnet, er mange nok til å utgjøre et eget samfunn, sier Meskini. – De tror ofte at de er de eneste som føler det sånn, men de er ikke alene.
– Kunst kan belyse tabubelagte temaer
Iman Meskini er oppvokst i Oppegård og Ski med norsk mor og tunisisk far. Hun er antakelig best kjent som Sana i suksess-serien SKAM, hvor hun hadde hovedrollen i fjerde og siste sesong.
– Kunst og kultur kan være med på å belyse viktige temaer på en egen måte, sier Meskini. – Kunsten kan sette fokus på tabubelagte temaer uten å måtte blottlegge personlige historier. Det blir et innsyn til et annet liv, og det kan være med på å øke forståelse.
– Det å være annerledes er en ressurs
I 2018 ga hun også ut boken #Minhistorieminmening – 313 stemmer om hijab. Boken tok utgangspunkt i en instagram-post Meskini la ut der hun spurte sine følgere hva de mente om bruken av hijab. Spørsmålene fikk mange hundre svar, og tråden sier mye om unge muslimers syn på seg selv og sin plass i det moderne samfunnet.
– Mitt råd til de som føler seg utenfor er å tenke på det å være annerledes som en ressurs. Ofte kan det som gjør deg unik være nettopp det som gjør deg til særegen, til en del av et mangfold, sier Meskini.
Kulturrådets årskonferanse finner sted tirsdag 22. oktober på Byscenen i Trondheim.