Ikke ta denne sjansen dagen etter julebordet!

pils

1 av 3 har kjørt uten å vite om de er edru dagen derpå. I fjor ble dobbelt så mange drept av ruskjøring som året før.

– Julebord eller ei, du skal ikke tro at du er edru før du kjører bil. Du skal vite, eller la bilen stå, sier Roger Ytre-Hauge. Som fagsjef på motor i Frende Forsikring anbefaler han en kjørefri dagen derpå, hvis det ble litt innabords på julebordet.

– Det er skremmende at 1 av 3 har satt seg usikre bak rattet. Da er du en stor fare for deg selv og uskyldige barn og voksne, sier fagsjefen.

Les også:  Skyter opp nett-sattelitter med SpaceX

Tallene kommer fra en undersøkelse YouGov har gjort for Frende Forsikring.

– Ikke uventet 
– Det er beklageligvis ikke uventet, sier advokat Harald Fjeldstad. Han jobber med flere hundre promillekjøringssaker årlig.

– Det er svært foruroligende at en tredjedel er villig til å ta sjansen på å sette seg bak rattet uten å være sikre på at de er edru, sier generalsekretær i MA – Rusfri Trafikk, Elisabeth Fjellvang Kristoffersen.

– Jeg har mange klienter som oppriktig har trodd at alkoholen har vært ute av kroppen, men så var den ikke det likevel. Alle foretar nok ikke en like god kontroll, men føler seg «fin» og antar at oppdagelsesrisikoen er lav, sier advokat Fjeldstad.

Les også:  Mange unge har ikke reiseforsikring

Politiet tar rundt 10.000 rus-kjørere hvert år.

Flest menn tar sjansen 
Undersøkelsen til Frende viser at det er flest menn som kjører selv om de er usikker. 38 prosent av menn har gjort det, mot 25 prosent av kvinnene.

Ved utgangen av oktober hadde 87 personer mistet livet i trafikken totalt sett i 2019.

Tallene kommer fra Trygg Trafikk.

Fengsel og avslag på forsikringen 
Hvis du havner i en ulykke og det bevises at du har kjørt i ruspåvirket tilstand får du trøbbel både med politiet og forsikringsselskapet. Politiet kan reagere med bot, inndratt førerkort, tiltale og fengselsstraff. Forsikringen kan gi deg opptil 100 prosent avkortning og mulig regresskrav.

Les også:  Test: Disse kjøleboksene er best til bilferien

– Ikke ta sjansen, ta ansvar! Vi har sett nok stygge ulykker etter ruskjøring. Det må vi få satt en stopper for – både i julebordsesongen og ellers, sier Roger Ytre-Hauge i Frende Forsikring.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.