Ikke impulskjøp et dyr i julegave

jul

Mange drømmer om en valp, kattunge eller et hamster under juletreet. Det kan være fristende å gi verdens beste overraskelse, men det er viktig å tenke seg godt om før du tar steget.

Har du barn i hus som har ønsket seg et kjæledyr i flere år? Eller kanskje en kjæreste, samboer eller ektefelle som har hintet frempå en god stund? Det kan være tidenes gave, men det ligger noen forutsetninger til grunn før man bør gå til anskaffelse av et dyr.

Det finnes flere grunner til hvorfor du ikke skal impulskjøpe et kjæledyr. Når du kjøper en hund, katt eller et annet dyr er det viktig å være forberedt på at dere skal ha dyret i mange år. Gjennomsnittlig alder på hunder er 12–13 år, mens katter 12–15 år. Noen blir langt eldre. Derfor er det viktig å se langt frem i tid og tenke seg alle scenarioene. Hva gjør vi med katten når vi skal på hytta eller ferie? Hvordan blir det hvis barna flytter ut med tanke på turene med hunden? Hva gjør vi hvis vi flytter fra hus til leilighet?

Les også:  Hvordan velge riktig ladekabel for Nissan Leaf

Ikke minst er det et stort ansvar som krever tid, tilstedeværelse, aktivisering, stell, omsorg og ikke minst utgifter knyttet til blant annet mat, utstyr og besøk til veterinæren. Spesielt krevende er det med en hund, som uansett rase skal ha minst tre turer daglig, mye selskap og stimuli.

Hunderaser er avlet for ulike formål, har forskjellige forutsetninger og behov. Det samme gjelder katteraser. Er dere en familie som bor i en treroms leilighet og mest av alt holder dere i byen? Da bør dere unngå en aktiv hunderase som krever ekstra mye mosjon. Holder dere til i en liten leilighet i femte etasje bør dere revurdere en aktiv utekatt. Det er viktig at du kjenner til de ulike behovene, noe som krever at du setter deg inn i rasen.

Les også:  Ny veileder kan gi flere grønne tak

Når du først har bestemt deg for rasen gjelder det å finne den riktige oppdretteren. Dette legger grunnlaget for at du får et friskt dyr med sunne foreldre, og ikke minst at dyret har hatt en trygg og god start på livet. Oppdretteren kan også være en god hjelp og trygghet med sin erfaring.

Har du gjort en grundig vurdering og landet på at du ønsker å utvide familien med et nytt medlem? Da er det viktig å skrive under på en god kjøpskontrakt med selger. Se også til at hunden eller katten har fått vaksiner, ormekur og annen oppfølging hos veterinær gjennom en veterinærattest. Kjøp gjerne med noen bøker om dyrehold i julegave, så har dere god og viktig lektyre å samles rundt i romjulen!

Les også:  Her er reglene for droneflyging på 17. mai

Kilde: Agria Dyreforsikring Norge

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.