I dag setter norsk sjømateksport en historisk rekord

norges sjømatråd

Fredag 26. november setter norsk sjømateksport en ny rekord. Da passeres verdien på 107,2 milliarder kroner fra rekordåret 2019.

– Selv om de offisielle eksporttallene ikke kommer før om en uke, kan vi slå fast at norsk sjømateksport har nådd en ny historisk milepæl. Før de første 11 månedene av året er omme passerer vi ifølge våre beregninger i dag eksportverdien fra rekordåret 2019 på 107,2 milliarder kroner. Det gjør meg utrolig stolt på vegne av hele den norske sjømatnæringen, sier administrerende direktør i Norges sjømatråd, Renate Larsen.

På 11 år har sjømateksporten mer enn doblet seg, fra 50 milliarder kroner i 2010, til det som ved årets utgang ventelig blir langt over 110 milliarder kroner.

Les også:  Norge får fiske mer makrellstørje i 2023

– Selv i en krevende tid for verdenssamfunnet blir 2021 tidenes beste eksportår. Det er jo ekstra passende at vi på denne rekorddagen også offentliggjør vår samarbeidsavtale med en som er vant til å sette rekorder, nemlig OL- og verdensmester Karsten Warholm, sier Renate Larsen.

– Hver dag går nærmere 30.000 dyktige fagfolk til en jobb i sjømatnæringen, og sammen har de satt en historisk eksportrekord. Dette viser tydelig hvor viktig sjømatnæringen er for norsk økonomi. Vi skal jobbe videre for en bærekraftig vekst og skape flere trygge helårsarbeidsplasser i lokalsamfunn langs kysten, sier fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran (Ap).

Les også:  800 millioner ekstra til havbruksfondet

Det er flere grunner til at 2021 blir et nytt rekordår for sjømateksporten. Renate Larsen trekker frem de fire viktigste:

  • Norsk sjømat treffer på viktige parametere som sunnhet, bærekraft og klimaavtrykk.
  • Laks, kongekrabbe, snøkrabbe, makrell og sild har alle opplevd solid vekst i 2021.
  • Mange har lært seg å lage sjømat hjemme på eget kjøkken under koronapandemien.
  • Norsk sjømat har tilpasset seg nye kjøpsvaner som netthandel og hjemlevering.

– Norsk sjømat er en robust handelsvare med en unik posisjon i det globale markedet. Til tross for svekket kjøpekraft og nedstengte samfunn er etterspørselen økende. Det skjer til tross for at den norske kronen har styrket seg sammenlignet med 2020, noe som er lite fordelaktig for en eksportnæring, sier Renate Larsen.

Les også:  Havbrukskommunenes inntekter sikres

Så langt i 2021 har det vært en god vekst i viktige enkeltmarkeder som blant annet USA, Italia og Japan. 

– Fortsatt er det laksen som er eksportlokomotivet vårt, men vi har en spennende utvikling på mange andre arter også. Alle må nå forstå hvor viktig sjømateksporten er for Norge, både nå og som en av våre aller viktigste fremtidsnæringer, sier Renate Larsen.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.