I år blir det hele to bulkedager før jul

natt sentrum

Julaften lander i år på en tirsdag – det betyr bilrush både på fredagen og mandagen før den store dagen. Det er likevel flere forholdsregler en kan ta for å unngå å bli del av den store bulkestatistikken.

Den store bulkedagen kommer som regel rett før julaften når folk skal hjem til nære og kjære for å feire høytiden. Ifølge skadeforebygger Therese Nielsen i Fremtind, forsikringsselskapet til SpareBank 1 og DNB, må vi se tilbake til 2013 for å finne sist gang julaften landet på en tirsdag.

— Sist juleaften var på en tirsdag, i 2013, var det betydelig flere bil- og trafikkskader fredag 20. og mandag 23. enn 21. og 22. desember. Vær og kjøreforhold har mye å si, men i år er det nettopp 20. og 23. desember folk bør være ekstra oppmerksomme når de ferdes på veiene, sier Nielsen.

Les også:  Mange unge har ikke reiseforsikring

Forsikringsbransjen har registrert over 13 500 bil- og trafikkskader den 21. 22. og 23. desember de siste tre årene (2016, 17 og 18). Samlet erstatning på disse skadene er på over 255 millioner kroner. Dette omfatter kun materielle skader, på personbiler under 3,5 tonn, ifølge Nielsen.

En annen faktor som påvirker kjøreferdighetene er synet, som igjen kan bli påvirket av julestresset. Marie Eidhammer, optiker i Specsavers, sier at det er normalt å oppleve stressrelaterte plager med synet og øynene fra tid til annen. Kanskje er man midt oppi julestria? Det kan være at det rett og slett er mye som foregår på en gang, med jobben, økonomien, relasjoner, andre endringer i livet – eller kanskje en kombinasjon av alt.

Les også:  Rekordhøy interesse for turer i norsk natur

— Stress forårsaker vanligvis forbigående symptomer relatert til øynene. Det kan være at man for eksempel føler at man ser litt tåkete på grunn av at pupillene utvider seg, og adrenalinet øker. Man kan oppleve leamus i øyelokk relatert til muskulaturer rundt øynene, eller man kan bli følsom for lys og kjenne at øynene virker tørrere enn normalt. Dette kan også være med å trigge hodepine, sier Eidhammer.

Les også:  50 år med tekst under korken!

Specsavers-optikeren understreker at stressrelaterte forbigående øyesymptomer ofte kan forhindres og reduseres ved at man tar hensyn til stressfaktorene. Om man skulle gjøre dette, men likevel opplever endringer i synet, anbefaler Eidhammer å oppsøke optiker eller øyelege for å få det undersøkt.

– Sjåfører bør være ekstra varsomme på veien og stresse ned for å sikre en god og trygg jul, oppfordrer Specsavers-optikeren.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.