Hvordan takler plantene vårfrost og snø?

Opplysningskontoret for blomster og planter

Det klør i grønne fingre over hele landet, men våren er en lunefull venn. Velg vårblomster som er sterke i ruskevær!

Vi er mange som, lange i maska, har møtt snøen en tidlig morgen i mai. Store snøfiller drysser nedover nyplantede blomsterkrukker, helt uten respekt for plantene vi våryrt entusiastiske plantet en vakker, varm dag i mars og april. Velg vårens planter etter klima der du bor, så får du flotte, tidlige vårkrukker og færre skuffelser.

Hagens flerårige vekster er utstyrt med et godt forsvar mot naturens luner, og det kan være forbløffende hva de tåler når vinteren forsøker å slå vårens fremdrift tilbake. Selve flere av de skjøre vårblomstene kan takle både snø og kuldegrader.

Blomster i vårkrukker
Vårblomstene, slik som stemor, påskeliljer, perleblomster, andre løkblomster, ranunkler, tusenfryd, hagecyclamen og mange flere, kan tåle noe kulde, hvis vi er litt oppmerksomme. Plant gjerne i krukker, slik at disse kan flyttes inn eller inntil husvegg ved behov. Vær også oppmerksom de første dagene, mens plantene tilvennes utelivet. Sett krukkene i ly for vinden, og vær oppmerksom hvis kaldt vær meldes. Disse nevnte plantene kan tåle netter med kuldegrader, men slett ikke alle vil tåle kuldeperioder som fører til at roten fryser. Husk også å vanne! Plantene bruker mindre vann i kaldt vær, men overraskende nok for mange er det viktig å vanne likevel.

Les også:  Agurknytt: Agurktid hos REMA 1000

Snø
Snø i seg selv er sjelden farlig for naturen, selv om den kommer sent. Snø isolerer, og fuktigheten kan hindre kuldeskader på blomster. Problemene oppstår oftere på grunn av tyngden. Snøen som kommer er ofte tung og våt, og når nye blader skal bære den kan både blader, grener og hele trær knekke sammen. For sommerblomster, men også blomsterløk, kan også tyngden av snøen være en utfordring. For blomsterkrukker er det beste å dra krukkene nærmest mulig husveggen, eller eventuelt løfte dem inn, når virkelig tøft vær meldes.

Les også:  Mange unge har ikke reiseforsikring

Kulde
Kulde om våren kan være farligere enn snøen. Noen ferske skudd fryser lettere, blomster og planter stagnerer, og spesielt varmekjære vekster kan skades eller veksten settes mye tilbake, selv om det mer enn null grader. Mange har opplevd at hagens epler har striper av korkskall, dette kan være et resultat av kulde i blomstringstiden.

Tørke
Det er kanskje overraskende; men mange av plantene vi tror fryser ihjel om vinteren, er egentlig tørket ut. Vårsolen skinner deilig på oss mennesker, men for trær og busker som prøver våkner til live etter vinteren er det ofte mangel på tilgjengelig vann når bakken er frossen. Det er mulig, men ikke enkelt å vanne i vinterkald jord, så det beste rådet er dekking av utsatte planter, f.eks med striesekker eller bar fra trær. En annen god måte å unngå tørkeskadde busker og trær krever mer planlegging; forsøk å planlegge hagen slik at vekster som begynner å vokse tidlig om våren ikke står i direkte vårsol, men velg en mer skjermet plassering.

Les også:  Rekordhøy interesse for turer i norsk natur

Kilde: Opplysningskontoret for blomster og planter

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.