ANNONSE: Hvordan kan kryptovaluta brukes til betalinger i fremtiden?

Gjennom hele menneskets historie har betaling for varer og tjenester vært en sentral del av hverdagen. Det startet med ren byttehandel og etter hvert ble metaller, mynter og sedler tatt i bruk som betalingsmidler. Dette har utviklet seg til de sofistikerte betalingssystemene vi har i dag.

De siste tiårene har betaling med fysiske mynter og sedler blitt stadig mer avløst av elektroniske betalinger med bankoverføringer og kortbetalinger. I dag har mange muligheten til å bruke mobiltelefonen til å betale via apper som for eksempel Vipps og en rekke lignende tjenester. Mange mener at blokkjedeteknologi og betaling med kryptovaluta vil føre til nok en endringsbølge.

Hvordan fungerer kryptovaluta?

For å skjønne hvordan kryptovaluta vil påvirke fremtidens betalinger, må man forstå hva som skiller betalinger i kryptovaluta fra tradisjonelle betalingsmetoder og mulighetene som ligger i den nye teknologien:

Betalingene blir 100% digitale

Kryptovaluta er digitale penger som står av en serie med symboler og tall. Den mest kjente kryptovalutaen er Bitcoin, men det finnes faktisk tusenvis av ulike kryptovalutaer. I motsetning til tradisjonelle valutaer finnes det ingen fysiske sedler og mynter tilknyttet kryptovaluta. Kryptografiske protokoller som legger grunnlaget for teknologien, gjør transaksjoner sikre og robuste mot svindel og feil.

Desentralisert, uavhengig og ubyråkratisk

Kryptovalutaer er helt frigjort fra sentrale myndigheter som banker og regjeringer. Dette åpner for at hvem som helst over hele verden kan sende og motta kryptovaluta uten byråkratiske prosesser som i dag utføres av banker og myndigheter. Dette åpner for at en stor del av verdens befolkning som i dag står utenfor det tradisjonelle banksystemet raskt kan ta i bruk betaling med kryptovaluta.

Hurtige og billige overføringer

Uten byråkratiske mellomledd og godkjenningsprosesser kan transaksjonene gjøres både raskere og billigere sammenlignet med vanlige transaksjoner.

Smarte kontrakter

Blokkjedeteknologien, som er grunnlaget for alle kryptovalutaer, gjør det mulig med forenkling på mange områder knyttet til betalinger og kontraktsinngåelser. I dag må kontraktsinngåelser, bankgarantier og verifiseringer behandles av et stort antall personer. Dette er en tidkrevende og byråkratisk prosess. Disse prosessene kan drives mye raskere, mer effektivt og mer intelligent ved hjelp av blokkjedeteknologi. Hver transaksjon er offentlig og kan kontrolleres, selv om den er anonym, og dermed ivaretas også personvernet.

Krypto vil bli vanligere som betalingsmiddel

Mange store og kjente selskaper aksepterer allerede kryptovalutaer. Noen eksempler er Microsoft, Expedia, Subway og Tesla.

Ifølge Coinmap ønsker flere større selskaper å se på muligheten for å akseptere kryptovaluta og allerede i dag ønsker over 13 000 butikker over hele verden å ta i bruk krypto som betalingsmetode. E-handelsbutikkeiere ønsker å gi brukerne så mange betalingsalternativer som mulig.

For bedrifter kan aksept av kryptovaluta faktisk bidra til å bekjempe svindel. Ettersom kunder betaler på forhånd i en enveistransaksjon, vil ikke selgere oppleve kansellerte transaksjoner etter at de allerede har sendt produktet. I tillegg sparer man penger på gebyrer fra kredittkortselskaper og betalingsleverandører.

Vil fysiske penger forsvinne?

Fysiske penger og det tradisjonelle banksystemet slik vi kjenner det kommer nok ikke til å forsvinne med det første. Nye løsninger knyttet til kryptobetaling vil utvikle seg, integreres i og fungere ved siden av systemene vi bruker i dag.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.