ANNONSE: Hvordan foregår en kolostomioperasjon?

Skal du få en kolostomi og trenger mer informasjon om operasjonen? Da kan du med fordel lese denne artikkelen, hvor vi sørger for at du er godt forberedt, slik at du kan føle deg trygg og klar før inngrepet.

I tillegg må du huske at du alltid kan benytte deg av Coloplast Assistanse. Det er et gratis tilbud som inkluderer personlige samtaler og rådgivning fra erfarne sykepleiere samt muligheten for å tilsendt gratis vareprøver. Du kan lese mer om dette nederst i artikkelen.

Hva er en kolostomi, og hvordan utføres den?

Det finnes ulike typer stomi: urostomi, ileostomi og kolostomi. Når du får en kolostomi, føres tykktarmen ut gjennom bukveggen (magen), og det er denne som danner stomien. Vanligvis plasseres kolostomien på venstre side av magen.

En kolostomi kan skapes på ulike steder i tykktarmen, avhengig av hvor den syke delen av tarmen befinner seg. De fleste kolostomier konstrueres i den siste delen av tykktarmen, noe som kalles en sigmoidostomi. Dersom kolostomien derimot lages i den tverrgående delen av tykktarmen, noe som ofte er en midlertidig løsning, kalles dette en transversostomi.

Les også:  ANNONSE: Billigste billån

Slik forbereder du deg til kolostomioperasjonen

Nedenfor finner du noen gode råd og tips som kan bidra til at du får en best mulig operasjonsopplevelse når du skal få en kolostomi. Dette er bare et utvalg, og sykehuset ditt kan ha spesifikke anbefalinger for hva du bør gjøre eller ta med. Husk alltid å rådføre deg med kirurgen eller stomisykepleieren din.

Begrens røyking og alkohol før operasjonen

Alkohol kan øke risikoen for komplikasjoner under operasjonen, og hvis du slutter å røyke seks måneder før inngrepet, øker du sjansene for et godt forløp både under og etter operasjonen. Røyking øker risikoen for at:

  • Sårene dine ikke gror like godt eller raskt, noe som kan føre til mer synlige arr.
  • Du får infeksjoner, som kan ha alvorlige eller livstruende konsekvenser.
  • Du får lungeproblemer, som for eksempel lungebetennelse.

Disse komplikasjonene kan føre til at du må være innlagt lenger enn nødvendig eller i verste fall må opereres på nytt.

Les også:  ANNONSE: Strategi på brøkdelen av et sekund: Hvorfor raskt ikke alltid er smart

Kjøp smertestillende før innleggelsen

Da er du klar til å håndtere smerter når du kommer hjem etter at kolostomien er anlagt.

Ta med følgende ved innleggelsen:

  • Toalettsaker
  • Vanlig medisin
  • Hjelpemidler som stokk, høreapparat eller rullator
  • Lesestoff, håndarbeid, nettbrett/PC eller lignende
  • Sklisikre, flate sko med god hælkappe
  • Løstsittende klær
  • Telefon og lader

Transport til og fra sykehuset

Det kan være en god idé å planlegge transport til og fra sykehuset. Dette kan for eksempel være et nært familiemedlem, en partner eller et barn som kjører deg, eller du kan benytte offentlig transport, taxi eller fleksitransport.

Slik forholder du deg etter kolostomioperasjonen

Etter operasjonen er det viktig å gi kroppen tid til å hele og tilpasse seg den nye hverdagen med kolostomi. De første dagene vil du være innlagt på sykehuset, der helsepersonell vil hjelpe deg med å lære hvordan du skifter stomiposen og pleier huden rundt stomien.

Les også:  ANNONSE: Hvorfor kvinner oftere får åreknuter – og hva du kan gjøre med det

Når du er utskrevet, bør du ta det rolig og gradvis vende tilbake til dine daglige aktiviteter. Du kan oppleve endringer i fordøyelsen og avføringsmønsteret, men stomisykepleieren din vil veilede deg i hvordan du best håndterer dette. Det kan også være lurt å føre en kostholdsdagbok for å finne ut hvordan ulike matvarer påvirker fordøyelsen din.

Få personlig veiledning og gratis vareprøver med Coloplast Assistanse

Har du fått anlagt en kolostomi, eller trenger du veiledning i hvordan du best håndterer din nye hverdag? Da kan Coloplast Assistanse være til stor hjelp. Her får du tilgang til personlig rådgivning fra erfarne sykepleiere, som kan gi deg råd om stomipleie, produkter og gode vaner i hverdagen.

I tillegg kan du bestille gratis vareprøver av ulike stomiprodukter, slik at du kan finne de løsningene som passer best for deg. Med Coloplast Assistanse står du aldri alene – du får støtte og veiledning som kan gjøre overgangen til livet med stomi lettere.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Bodoeposten.no