Hvilke trender kommer å påvirke hobbyer og spill i tiden som kommer?

Spill, hobbyer og fritidsaktiviteter utvikler seg hele tiden, i takt med trender i samfunnet, teknologiske fremskritt og mye mer. I en verden der det bare tar timer å reise til opplevelser i nye land, og sekunder å møte mennesker fra andre siden kloden på nett, skjer disse endringene mye raskere enn for noen tiår siden. Det er vanskelig å spå om fremtiden, men hva vil skje med fritidsaktivitetene våre i årene som kommer?

De klassiske spillene og hobbyene i nye former

I alle tider har den eldre generasjonen ment at ting var bedre før og det gjelder også i forhold til hobbyer og spill. Men spesielt i en verden med rask digitalisering og globalisering, er det ikke rart at også de klassiske hobbyene og spillene forandrer form:

Det er sikkert noen som vil vegre seg for å sammenligne enkel lek i den fysiske verden med dataspill. Det er lov å være tankefull i forhold til hva redusert fysisk aktivitet betyr for den fysiske helsen, men samtidig er både konsollspill og mobilspill alt mer sosiale. Dette aspektet blir stadig viktigere, og i dag er det nesten ingen som lanserer et nytt spill uten en flerspillerdel. Så langt er det guttene som dominerer innenfor forskjellige spill på konsoll og PC, og spill på nett kan faktisk være et viktig sosialt forum. Det finnes selvfølgelig netthets og andre negative aspekter også her, men kanskje vil for eksempel etableringen av flere egne linjer for e-sport på videregående gjøre at denne aktiviteten også får den oppmerksomheten den fortjener.

Les også:  Norsk casinobransje i sterk vekst

Nordmenn spiller kort som aldri før, men stadig oftere handler det om spill på nett. Den tradisjonelle kortstokken i fysisk form vil selvfølgelig også beholde plassen sin, men mange spiller nå også poker, blackjack og andre kortspill på nett. Også videre vil vi se mye utvikling på dette området, og da kanskje spesielt når det gjelder direktesendte spill som blander forskjellige sjangere. Det er for så vidt i grenseland til et helt nytt spill, der det for eksempel blir mulig å oppleve det som ligner mest på et gameshow på TV.

Denne utviklingen av klassiske spill og hobbyer vil fortsette også fremover. Det betyr også at noen interesser kan få plutselige oppturer, strikking er bare et eksempel på det. Dette er en trend som passer godt med annen utvikling i samfunnet, spesielt en holdbar utvikling, gjenbruk og kvalitet. Der man tidligere strikket fordi man måtte, er det nå et aktivt valg der man både benytter strikkingen som avkobling, men dessuten reduserer unødvendig forbruk.

En annen trend som vil påvirke Norge i tiden som kommer, er såkalt «prepping» og et ønske om å klare seg på egen hånd. For mange blir dette en hobby, der det ikke bare er tryggheten ved å være forberedt som er viktig. Det å dyrke egen mat, og videreføre gamle matlagingstradisjoner, er en fin kontrast til den ellers fullt ut digitaliserte verden.

Les også:  Investorene venter på den kommende Bitcoin halvering

Helt nye fritidsaktiviteter som ingen hadde tenkt på for noen år siden

Noen fritidsaktiviteter er dessverre dømt til å forsvinne etter hvert, selv om det for eksempel fortsatt er mange som samler på frimerker så er det vanskelig å se for seg at det vil være mulig å få akkurat denne formen for samleinteresse å vokse. Det er få som husker det, men i en kort periode var det jo til og med noen som samlet på de forhåndsbetalte kortene man kunne benytte i telefonkiosker. Så er spørsmålet hva som blir den neste store trenden?

Fantasy sport. Det er ikke lenge siden forskjellige Fantasy-ligaer var for spesielt interesserte, men nå blir de mer populære og får mye oppmerksomhet. Dessuten finnes det få begrensninger for hvilke idretter som kan få en egen Fantasy-versjon, så dette blir spennende også i tiden som kommer. Det er nå en selvfølgelig at man kan spille Fantasy på alt fra fotball til Tour de France, men det finnes fortsatt en rekke idretter som har stort potensiale her.

Skape og dele innhold. Igjen er det internett som har åpnet helt nye muligheter, og det å lage og dele innhold på YouTube eller andre plattformer blir alt mer populært. Vi har sannsynligvis ikke sett toppen på denne trenden enda, og det finnes rom for alle former for nisjeinteresser. Dessuten vil det helt sikkert skje mye med plattformene som innhold publiseres på, og hvordan seere kan bli en del av innholdet. For eksempel er det mulig at virtuell eller tilpasset virkelighet til slutt får sitt store gjennomslag på plattformer der brukerne selve bidrar med innhold.

Les også:  Vil NFT-markedet komme seg i 2024?

Papirbaserte aktiviteter. Det er sikkert mange som husker all oppmerksomheten rundt fargelegging for voksne, interessen for akkurat denne aktiviteten hadde en topp i 2015. Nå er det såkalte «bullet journals» som er det store – og selv om disse har som hensikt å organisere ting så er det å lage sin egen bullet journal et hobbyprosjekt for de aller fleste. Her vil det komme nye trender også i fremtiden, spesielt når de klassiske bokhandlerne prøver å finne nye markeder og målgrupper.

De store megatrendene rundt om i verden vil selvfølgelig også påvirke hobbyer og spill i Norge. Vi må huske på at vi er svært heldige, som lever i et land der vi faktisk kan prioritere både tid og penger til fritidsinteresser og underholdning. Dette stiller også noen ekstra krav til å faktisk vurdere klimaavtrykket til hobbyene våre og det blir kanskje spesielt relevant i forhold til de mange hobbyene som involverer mye reising.

Det betyr ikke at vi skal slutte å oppdage nye land og opplevelser, men heller tilpasse måtene vi reiser på og aktivitetene vi deltar i på reisemålet. Husk at ansvarlig turisme også er et bidrag til lokalsamfunn, og igjen er det viktig å være klar over at rike land som Norge har et ansvar i forhold til at våre fritidsinteresser ikke går ut over de helt livsnødvendige behovene til innbyggere i andre land. Dessuten vil også nordmenn kunne fortsette å ta med seg inspirasjon til helt nye hobbyer, spill og leker hjem til vårt eget land.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.