Hva skal vi gjøre med alle klærne?

fretex

Vi handler mye klær og det vi ikke trenger hoper seg opp i skapene, gis til gjenbruk og havner i restavfallet.

Noen velger shoppestopp og et enklere liv med færre ting, men langt flere slår til på klesbransjens fristende tilbud. Ifølge står motebransjen for mer enn 10 prosent av norsk detaljhandel og omsetter for nærmere 40 milliarder årlig (eksklusiv merverdiavgift).

Ut fra miljøhensyn bør plagg som allerede er produsert få et så langt liv som mulig, fordi mye av miljøbelastningen skjer i forbindelse med produksjonen. Fretex sine miljøbidrag er ulike livsforlengende tiltak. Klær som gis til Fretex blir gjenbrukt i Norge, både via salg i Fretexbutikkene og Frelsesarmeens utdeling. I fjor solgte Fretex 950 000 plagg i sine butikker. I Fretex sin butikk på Øya kjøpte festivalpublikummet 1000 plagg på to dager.

Les også:  – Coop selger turbokylling mot medlemmenes ønske

For miljøet er det bedre at klær gjenbrukes i et annet land enn at de går i restavfallet i Norge. Fretex eksporterer derfor klær. Dette bidrar til at forbrukere i andre land kan kjøpe gode gjenbruksvarer til en overkommelig pris. Det bidrar også til viktige arbeidsplasser med gode arbeidsforhold, både når det gjelder HMS- og miljøløsninger.

– For oss er det viktig å ta vare på menneskene og miljøet. Vår Code of Conduct sørger for at arbeidet foregår i trygge rammer. Klær fra Fretex selges blant annet til et sorteringsanlegg i Pakistan hvor kvinner opplever å bli så verdsatt i bedriften og få så gode vilkår at flere blir i stillingene også etter at de har giftet seg, noe som ellers er veldig sjeldent i Pakistan, forteller Fredrik Bratterud som er eksportsjef i Fretex International AS. Fretex besøker alle eksportkundene for å sjekke at avtalene etterleves.

Les også:  Ny rapport: 91 selvmordsforsøk ved barnevernsinstitusjoner i 2023

Dette kan du gjøre for å redde miljøet litt:

  1. Kjøp mindre. Dropp impulskjøp og forsøk shoppestopp en periode.
  2. Kjøp bedre. Velg plagg som du tror vil vare lenge og som er forsvarlig produsert.
  3. Ta vare på og reparer. Vask fornuftig, luft klærne og sett i en ny knapp når det trengs.
  4. Gjenbruk. Hvis du absolutt skal ha noe nytt, så velg brukt. Du kan bytte, arve eller kjøpe – gjerne hos Fretex.
  5. Lag noe nytt av brukt. Klær som er ødelagte kan få nytt liv med litt kreativitet, og kanskje bruk av nål og tråd.
Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.