Hva gjør du når støvsugeren (ikke) suger?

støvsuger

Dersom støvsugeren suger dårlig kan det tyde på at noe er galt. Assisterende salgssjef for husholdningsvarer hos Elkjøp Norge, Torbjørn Willumsen, har tipsene til hva du bør sjekke og hvilke forhåndsregler man kan ta for å forlenge støvsugerens levetid.

– Å bytte poser, samt rengjøre eller bytte filtre regelmessig, er viktig for å forlenge en støvsugers levetid. Det finnes flere typer filter på en støvsuger, så man bør også sette seg inn i bruksanvisningen så man vet hvor disse sitter og hvordan de skal vedlikeholdes. Ellers bør man behandle støvsugeren fornuftig. En vanlig husholdningsstøvsuger bør for eksempel ikke brukes til å støvsuge gipsstøv eller liknende, da dettte kan skade støvsugeren, og den bør heller ikke dras hardt inn i dørkanter, møbler eller vegger forteller Willumsen.

Støvsugerens viktigste jobb er å holde hjemmet rent, men også den trenger vedlikehold, og aller helst bør den rengjøres jevnlig. Hvis støvsugeren suger dårligere enn før eller lager ulyder kan det være på tide å gi støvsugeren en innvendig sjekk.

– Hvis støvsugeren har begynt å suge dårlig eller lager ulyder bør man se om støvsugerposen er full og bytte denne. Man kan samtidig ta en titt i poserommet for å se om det har havnet noe støv eller avfall utenfor posen. Dette kan skje om posen ikke er satt inn korrekt, eller om det har gått hull på posen. Deretter bør man rense eller bytte alle filtre, avhengig om det er filtre som må byttes eller kan rengjøres. Man bør også undersøke om noe blokkerer støvsugerens munnstykke, slange eller rør. Man kan for eksempel lyse gjennom røret eller slangen med en lommelykt for å se om noe har satt seg fast, og deretter fjerne dette forsiktig slik at man unngår skader på produktet, sier Willumsen.

Les også:  Ulovlig ATV-bruk under jakt skal stoppes

Det kan være vanskelig å vite hvor ofte man bør bytte filter og støvsugerpose på støvsugeren sin. Willumsen forteller at dette naturligvis avhenger av bruk. De fleste støvsugere har en indikator som sier ifra når man bør bytte pose, men det er lurt å bytte ut posen før den tid forklarer han. Dette skyldes at det kan begynne å lukte vondt, og i verste fall danne seg bakterier eller muggsopp i posen dersom man bytter for sjeldent. 

Generelt sett har støvsugere to forskjellige filter. Et motorfilter, plassert foran motoren, og et utblåsningsfilter som renser luften før den går tilbake i rommet, plassert bak motoren. Willumsen anbefaler at man bytter motorfilteret hver gang man åpner en ny pakke med poser, mens utblåsningsfilteret bør byttes eller rengjøres minimum en gang per år, avhengig av om det er et filter som må skiftes ut eller om det kan gjøres rent og gjenbrukes. Denne informasjonen finner man i støvsugerens bruksanvisning. Dersom filteret blir tett vil luftgjennomstrømningen i støvsugeren bli dårligere, noe som fører til dårligere støvopptak. Man kan også oppleve at motoren blir for varm og går i stykker.

Les også:  Helsemessige fordeler med Airfryer

Hvis du mistenker at støvsugeren din har en fabrikasjonsfeil anbefaler Willumsen at du tar den med til utsalgsstedet der den ble kjøpt slik at en autorisert servicetekniker kan ta en titt på den. Han understreker imidlertid at du først bør lese bruksanvisningen for å forsikre deg om at det ikke er en brukerfeil som har forårsaket feilen på produktet. 

Avslutningsvis understreker Willumsen at gamle og ødelagte støvsugere skal leveres til gjenvinning, enten i din lokale Elkjøpbutikk, eller til kommunale gjenvinningsstasjoner. Fjern gjerne støvsugerposen og filtrene først, da dette er husholdningsavfall, med mindre man har støvsugd noe som ikke er det. På denne måten blir materialene resirkulert, og hverken metaller eller plast havner i naturen. 

Les også:  Parmaskinken har akkurat blitt sunnere og bedre

Elkjøp sine syv støvsugertips:

1. Bytt filter regelmessig 

2. Bytt støvsugerposen før den blir full, ikke etter

3. Bruk gjerne en teppebanker på tepper for å fjerne overflødig støv

4. Benytt en parkettfot på harde gulv

5. Ikke la støvsugeren slenge rundt, og unngå at den krasjer inn i vegger og møbler

6. Ikke dra for mye i støvsugeren eller ledningen. Bytt stikkontakt etter hvert som du flytter deg

7. Bruk gjerne innstillingene på støvsugeren, slik at du får riktig effekt avhengig av om du støvsuger harde gulv, tepper eller møbler.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.