Hva er spesielt med turistene i Nord-Norge?

finnmark troms

Nord-Norge kan by på et helt unikt landskap, men er også den regionen i Norge som er vanskeligst og i mange tilfeller også dyrest å komme seg til. Så hva er det som gjør Nord-Norge attraktivt for turister?

Norge som helhet har en sterk posisjon som naturdestinasjon, og flesteparten av turistene som kommer til landet vårt i dag er motivert nettopp av å oppleve naturen og delta i naturbaserte aktiviteter.

En ny rapport om turister i Nord-Norge ser blant annet på om dette også gjelder for Nord-Norge. Rapporten baserer seg på Innovasjon Norges Turistundersøkelse fra 2018, en årlig og nasjonal undersøkelse som gjennomføres av Epinion på vegne av Innovasjon Norge.

– For første gang inkluderer vi alle typer turister som kommer til Norge i Turistundersøkelsen. Også de som ikke fanges opp av den tradisjonelle overnattingsstatistikken til Statistisk Sentralbyrå. Det gir oss et enda bedre grunnlag for å si noe om hvem er på ferie- og forretningsreiser til Norge, noe som er svært verdifullt i arbeidet vi gjør med profileringen av Norge som reisemål, sier reiselivsdirektør i Innovasjon Norge, Bente Bratland Holm.

Les også:  Nordnorsk kunstmuseum etableres midt i Bodø sentrum

Norske feriereisende står for det største volumet i Nord-Norge og det er over ni ganger så mange overnattinger registrert av norske feriereisende som det er for utenlandske feriereisende i Nord-Norge.

De utenlandske feriereisende har dog et noe høyere døgnforbruk enn de norske med 1305 kr. mot 860 kr. Hvilket særlig brukes på pakkereiser og transport. Likevel står de norske fremdeles for cirka 86 prosent av de feriereisende sitt samlede totalforbruk i Nord-Norge, ettersom de norske feriereisende har et betydelig større volum.

Mer enn 75 prosent av de utenlandske feriereisende i Nord-Norge besøker også andre regioner på sin norgesferie. Dette gjelder i mindre grad for de norske feriereisende, hvor en betydelig større andel forblir i Nord-Norge.

  • De feriereisende som kun overnatter i Nord-Norge i løpet av norgesferien, hadde i gjennomsnitt mellom 8-9 overnattinger.
  • Ser man på de feriereisende som er på rundreise i Norge, men likevel tilbringer flest overnattinger i Nord-Norge – så har de faktisk like mange eller flere overnattinger i Nord-Norge, med mellom 8-11 overnattinger. Denne gruppen er derfor minst likeså interessant som de som kun besøker Nord-Norge på sin feriereise i Norge.
Les også:  Svein Valle er ny biskop i Sør-Hålogaland bispedømme

Natur har stor betydning for de feriereisende i Nord-Norge. Den største gruppen av de feriereisende i Nord-Norge er både svært natur- og kulturinteresserte.

Natur er dog noe helt unikt for Nord-Norge, og vi ser derfor også en større andel av de feriereisende i Nord-Norge som kun kommer for naturen, sammenlignet med de øvrige regionene i Norge.

Likevel er det kulturaktivitetene som bidrar til et høyere døgnforbruk.

Les også:  The Whale på Andenes blir nå realisert

Feriereisende som er interessert i kulturelle aktiviteter har generelt et høyere forbruk enn de øvrige feriereisende. Det er derfor viktig å arbeide målrettet med de kulturelle aktivitetene som har stor betydning for de feriereisende i Nord-Norge (f.eks. det å oppleve lokal kultur, besøke historiske bygninger og oppleve byen) og kombinere det med naturaktiviteter.

Nordmenn liker å dra på ferie til Nord-Norge. De feriereisende i Nord-Norge er generelt tilfreds og har en høy anbefalingsvillighet, men det gjelder særlig for de norske.

  • Det er særlig gjestfriheten til lokalbefolkningen som driver den høye tilfredsheten.
  • Nord-Norge scorer også vesentlig høyere på alle tilfredshetsparameterne (unntatt handlemuligheter).
  • Turistundersøkelsen viser også at feriereisende i Nord-Norge er generelt mindre plaget av overturisme enn i resten av Norge.
Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.