Husk fiskestanga på fottur!

inatur

Tusenvis av fotturister vandrer i den norske fjellheimen hver sommer. De færreste er klar over at de passerer flotte fiskevann, ifølge Inatur.

– I alle nasjonalparkene er det fantastiske fiskevann fulle av fisk. Har du en fiskestang for hånden og agn, er det bare å trekke opp fersk fisk til lunsj eller middag, sier Torbjørn Kvien Madsen i iNatur.

De fleste vannene inneholder ørret, men noen steder kan du også fange røye, harr, gjedde og abbor.

– Lite kan måle seg med å spise nyfanget fisk rett fra bålet, sier Madsen.

Les også:  Regjeringen foreslår nye nasjonalparker - Hvor ble det av Preikestolen og Østmarka?

Skal du vandre i Jotunheimen, Femundsmarka eller Børgefjell nasjonalpark bør stanga være med. Her er det gode muligheter for fiske.

– Det egner seg godt å fiske med dupp, mark og en liten krok, eller å fiske med sluk på fjellet, sier han.

Før du pakker fiskeutstyret og legger ut på tur, må du kjøpe fiskekort for området du skal ferdes i.

– Et tips kan være å ta direkte kontakt med de lokale fjelloppsynene. Da får du både informasjon om hvor det er best fiske, og hvilke regler som gjelder for de vannene du vil passere på turen, sier Madsen.

Les også:  LESERINNLEGG: Grønne skoger er bra for klimaet

Fett fiske
I noen fiskevann settes det hvert år ut ørret for at bestanden skal holde seg. Andre vann har fiskebestand som formerer seg fra år til år.

– Det er viktig å vise fiskevett når man fisker i fjellvannene. Det er ulike regler for hvor mye fisk man har lov til å trekke opp. Noen steder er det kun lov å fiske med stang. I andre, gjerne litt større vann, kan det også være tillatt å sette garn, sier Madsen.

Les også:  Naturvernforbundet: - Gi Norge en grønn regjering, Jonas!

Folk oppfordres til å fiske i de fleste fjellvannene.

– Fiskes det på en god måte er det bra for bestanden. I vann hvor det har vært for lite fiske kjemper for mange fisk om maten, sier han.

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.