Hurtigrutemuseet på Stokmarknes vant pris

link Arkitektur

I går mottok Hurtigrutemuseet i på Stokmarknes den gjeve Norsk Stålkonstruksjonspris. Prosjektet har tidligere blitt hedret med den internasjonale European Steen Design Awards for sin teknologiske nyvinning innen glass- og stålkonstruksjon. 

Norsk Forening for Stålkonstruksjoner står bak priskonkurransen Norsk Stålkonstruksjonspris som gikk av stabelen 11.november under konferansen Norsk Ståldag på Grand Hotel. 

Bakgrunnen for prisen er å oppmuntre til anvendelse av stål og gi opphav til nye idéer og inspirerende løsninger. Prisen deles ut til en stålkonstruksjon som har kvaliteter både hva angår estetikk, teknikk, miljø og økonomi. Juryen består av representanter fra Norske Arkitekters Landsforbund (NAL), RIF – organisasjonen for rådgivere, Norsk Forening for Stålkonstruksjoner (NFS) og Den Norske Stålgruppen (DNS).

Les også:  SV raser: Snømengden i nord må ha noe å si

Hurtigrutemuseet åpnet dørene 28. august i år med et av verdens største museums-gjenstander innendørs. Vernebygget i stål og glass som omslutter hurtigruteskipet MS Finnmarken omtales som et slående midtpunkt i det nye Hurtigrutemuseet. 

LINK Arkitektur har ledet prosjekteringsgruppen som sammen med Multiconsult vant oppdraget om å skape et landemerke ved sjøfronten i Stokmarknes og et ikon for det nye levende samtidsmuseet for Hadsel Kommune. Peab hadde totalentreprisen og Imtas var underentreprenør.

Les også:  Aldo (20) fra Hadsel valgt ut til talentprogram

– Det er en fantastisk anerkjennelse og virkelig en ære å vinne frem i et så sterkt finaleheat, med Kistefoss og The Twist fra BIG som en god nr 2. Vi deler prisen med alle de som har stått på i mange år for å få realisert bygget, sier Gunnar Næss, ansvarlig arkitekt hos LINK Arkitektur.

Den arkitektoniske formen på vernebygget er inspirert av formen på åpningene i skutesidene. MS Finnmarken var det første skipet som hadde åpninger der både bakre og frem del lutet fremover. Dette motivet er gjentatt både vertikalt og horisontalt og har gitt bygget en svært særpreget form. Konstruksjonen er 105 meter lang, 24 meter bred og 21 meter høy, og veier ca 550 tonn. 

Les også:  Nord-Norges største vegprosjekt ruller videre

– Prosjektet har vært en flott ingeniørmessig utfordring, designet for kastevinder opp mot 50 m/s, store snølaster og beliggenhet helt nede i sjøkanten, med en robusthet mot fremtidige klimaendringer. Å få være med å utvikle et slik spesielt prosjekt sammen med dyktige arkitekter og entreprenører har vært veldig interessant og givende, sier Stian Johansen, oppdragsleder for oppdraget i Multiconsult.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.