Mange hundeeiere fortviler fordi hunden plutselig endrer adferd. Den blir rampete og ulydig. Det kan skyldes at hunden er kommet i puberteten.
– Det er helt vanlig at hunder går gjennom to perioder preget av mye hormoner. Først ved seks til åtte måneders alder, og så gjerne når de er årsgamle, sier Gro Marit Sørlie. Hun jobber som adferdsterapeut for hunder og katter ved AniCura Dyresykehuset Bergen Sør.
Den lille valpen som har vært så søt, og har lært flere kommandoer som sitt, dekk og bli, gjør ikke lenger som du sier. Kanskje vil den heller hoppe, bite i klær og hender, løpe i sofaer eller prøve å pare seg.
– Det er nå det er viktig å være tydelig og konsekvent. Hunden, som er i puberteten, vil teste grenser. Klarer man å holde roen og være bestemt, går det som regel over i løpet av et par måneder, sier Sørlie.
Det er viktig å ikke la hunden få fritt spillerom. Legger den firbente tenåringen til seg uvaner i disse periodene, kan de henge ved livet ut.
Hva gjør du
De små hunderasene blir fortere fullvoksne og når derfor pubertetsperioden tidligere enn de større. Hannhundene kan bli veldig opptatt av tisper, og blir urolige og frustrerte. Tisper kan reagere med å bli mer gretne når de når sin første løpetid. Noen kan få innbilt svangerskap som setter i sving ytterlige hormoner.
– For å ha best mulig kontroll på hunden i de krevende periodene er det viktig å legge inn mest mulig trening på forhånd. Det vil gjøre det lettere å lose hunden gjennom puberteten, sier hun.
Sørlie anbefaler at hundeiere øver på å ha kontakt med hunden, også når det er andre forstyrrelser i nærheten. God kontakt er nøkkelen til en lydig hund.
– Forsøk å forsterke god oppførsel med ros og godbiter. Dårlig adferd dempes ved at man rolig avviser hunden eller avleder den. Når den oppfører seg igjen, får den en belønning. Prøv å ikke ta tak i hunden. Det kan utløse aggressiv adferd som man ikke ønsker, sier hun.
Fysisk og mental trening er også viktig for å trette ut hunden.
– Turer i skog og mark krever at hunden må bruke motorikken godt. Ved å gjemme godbiter i hagen må hunden bruke nesen og hjernen. En hundevalp som har fått brukt seg selv har lettere for å falle til ro, sier Sørlie.
Når det ikke virker
Noen hunder har bare en pubertetsperiode. Mens en del hunder ikke endrer seg mye, blir andre nesten umulig å være i hus med.
– Av og til møter vi hundeeiere som ikke vet hva de skal gjøre. Hannhunden piper og bjeffer hele natten og er helt på styr. Tispen samler bamser og annet som hun tror er valper og inntar morsrollen. I slike tilfeller kan det være lurt å oppsøke profesjonell hjelp, sier Sørlie.
Ofte kan en fast hundetrener være en god støtte, men av og til er hunden så preget av hormoner at det må medisiner til.
– Dersom adferden blir uutholdelig, har ikke hunden det godt. I Norge er det ikke lov til å kastrere hunder uten medisinsk eller dyrevelferdsmessig årsak. Men medisiner gir tilsvarende effekt over en periode, sier hun.