Høysesong for sommerdekk på ville veier

dekkskift

I løpet av de neste månedene vil flere hundre bilister miste nylig påskrudde sommerdekk under fart og skade bilen sin

– Hvert år rykker bilbergere ut for å hjelpe flere hundre fortvilte bileier på tre hjul. På grunn av løse hjulbolter har det fjerde hjulet rullet sin egen vei, sier Arne Voll, kommunikasjonssjef i Gjensidige.

Beregninger Gjensidige har gjort for forsikringsbransjen viser nemlig at over 500 bileiere opplever dette hvert år, de fleste i forbindelse med omlegging av dekk. I tillegg er det mange som redder seg i land ved at de oppdager dette rett før hjulet faller av.

Les også:  Arctic Race of Norway: Må ha over 100 løypevakter i Bodø

– Skjer dette under fart kan de materielle skadene bli store, sier Voll. En slik skade vil variere voldsomt i omfang, men snittskaden ligger på nærmere 20.000 kroner. På årsbasis ruller dekk sine egne veier og gjør skade for over 10 millioner kroner.

– Uansett om du skifter dekk selv eller hos en bilforhandler er det viktig å etterstramme hjulbolter etter noen mil. Å miste et hjul under kjøring kan få alvorlige konsekvenser. En ting er de materielle skadene, men hva om en mister styringen og treffer et menneske, advarer Voll.

Les også:  Skyter opp nett-sattelitter med SpaceX

I følge Gjensidige løsner hjul oftest etter man har skiftet dekk, og det er forhjulene som er mest utsatt. Begynner bilen og riste eller en kjenner vibrering fra rattet, er dette tegn på at noe er galt med hjulene.

– Det er lett å tenke på at en kjøper seg fri via dekkforhandlere og dekkhotell, men det er likevel viktig for ALLE og etterstramme hjulboler, avslutter Voll.

Les også:  Nye lufthavner for Tårnsenteret i Bodø

Gode råd ved dekkskifte:

  • Sjekk at du har nok mønsterdybde – Sommerdekk skal ha minimum 1,6 mm mønsterdybde. Anbefalingen er å ha dekk langt bedre enn dette.
  • Er dekket noen år, er egenskapene betydelig redusert
  • I krevende situasjoner og i regnvær kan dårlige dekk være det som skiller mellom liv og død
  • Bilen må stå flatt og les bruksanvisningen ved bruk av jekk. Feil bruk kan bli svært kostbart.
  • Sjekk luftrykket
  • Etterstram mutrene etter ca. 50 km
Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.