– Høyre tar ikke trusselen fra Russland og Kina på alvor

beijing

I forbindelse med Stortingets behandling av nordområdemeldingen skaffet FrP flertall for et anmodningsvedtak som ber regjeringen sikre norsk eierskap til kritisk infrastruktur og eiendom, samt nasjonal kontroll over naturressurser i nordområdene.

Høyres Ingjerd Schou hevder nå at FrP vil gjøre hele nordområdet til et «statlig reservat», ifølge NTB.

–  Det er svært bekymringsverdig at vi har et statsbærende parti som ikke forstår eller vil ta konsekvensene av at spesielt Russland og Kina jobber aktivt for å posisjonere seg i nordområdene. Det handler om tilgang til etterretning og til våre naturressurser. I ytterste konsekvens handler dette om å kunne bevare norsk suverenitet i nord. Jeg er rystet over Høyres manglende sikkerhetspolitiske forståelse, sier Bengt Rune Strifeldt, FrP. 

Les også:  Ber Norge gi F-16 jagerfly til Ukraina

Ingjerd Schou sier FrP vil gjøre nordområdet til et «statlig reservat» da partiet skaffet flertall for en lov som kan forhindre utenlandsk eierskap av kritisk infrastruktur. At PST rapporten som stadfester at det er utenlandske interesser som posisjonerer seg i nordområdene, later ikke til å virke inn på Schou eller Høyre forøvrig.

– Man skulle sto at Høyre hadde fått seg en oppvekker med Bergen Engines fadesen, som de nå febrilsk forsøker å rydde opp i. Men det har de tilsynelatende ikke. Tross stadige provokasjoner og tilnærminger fra Kina og Russland, og et samlet norsk etterretningsmiljø som advarer mot de samme truslene, sier Schou at det viktigste i nord er «bærekraft». Det viser en manglende forståelse av alvoret i saken, sier Strifeldt.

Les også:  Internasjonal rom- og klimakonferanse i Norge

– For FrP er norske interesser alltid førsteprioritet. I en stadig mer uoversiktlig og usikker verden, hvor den storpolitiske maktbalansen er i rask endring, må vi som et lite land ta våre forhåndsregler for å sikre vår suverenitet, spesielt i nordområdene. Høyre har historisk sett gjort en god jobb her, men nå svikter de i flere ledd. Det er både skuffende og skremmende, sier Strifeldt.

Les også:  FrP kritiske til at samer får urfolksstatus i Grunnloven

– Vi tar PST-rapporten alvorlig. Den stadfester at det er utenlandske interesser som posisjonerer seg i nordområdene blant annet med tanke på fremtidig ressursutvinning. Kina er konkret nevnt, sier Strifeldt.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.