Høye strømpriser: Sterk brannøkning i desember

brann hus

Høye strømpriser bidrar til nesten en dobling av branner knyttet til vedovner, peiser og skorsteiner de siste ukene.

Hittil i desember har brannvesen over hele Norge hatt 214 utrykninger til skorsteinsbranner. I fjor var tallet i samme periode 137 utrykninger. Det viser fersk statistikk fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

– Denne vinteren er spesiell fordi strømmen er så dyr. Mange fyrer derfor med ved for å spare på strømregningen. Rå ved og dårlig trekk er årsaker som går igjen ved pipebrann, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i forsikringsselskapet If.

Les også:  LESERINNLEGG: Besøksbidrag til glede for turister og lokalbefolkning

– Akkurat nå er det mange som bruker vedfyring som tillegg til panelovnene. Hvis skorsteinen ikke har vært ettersett og feiet på en stund, kan den skjule en brannfelle: Beksot. Dette er et slags tjærelag som bygger seg opp på veggene inni skorsteinen og kan antenne. Denne beksoten må feieren frese vekk med en spesialmaskin, sier Clementz.

Beksot antenner lett. Den kan ta fyr ved temperaturer ned mot rundt 100 grader celsius. Hvis en slik brann oppstår, kan den utvikle temperaturer opp mot 1300-1400 grader.

Les også:  LESERINNLEGG: Nei til flere amerikanske baser i Norge!

Dersom du skulle oppdage pipebrann, er det svært viktig å ringe brannvesenet for å få slukket den.

– Pipebrann er ikke noe du slukker selv. Vann nedi pipa kan være direkte farlig på grunn av den høye temperaturen i skorsteinen. Brannvesenet bruker spesielle slokkemidler ved slokking av pipebrann, understreker kommunikasjonssjefen i If.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.