Høy fart med båt øker kraftig i Nordland: Flest skader i Bodø

fritidsbåt

1 av 3 båteiere i Nordland har opplevd at andre båtførere er til sjenanse og bryter fartsgrensene til sjøs.

En undersøkelse som er gjennomført av Ipsos for Gjensidige viser at 36 prosent av alle som eier og disponerer båt i Nordland oppgir at de har opplevd sjenanse på sjøen. De to siste årene har det vært preget av korona og ferie i eget land, mange ved sjøen.

– Med økte priser på utenlandsreiser, streikefrykt, krig i Ukraina og mye usikkerhet, tyder alt på at det blir en ny rekordsommer ved sjøen innenlands, også denne sommeren, sier Arne Vol, kommunikasjonssjef i Gjensidige. 

Les også:  Jitse fra Andøy er delegasjonsleder til SVs landsmøte

– Høy fart, uvettig kjøring og liten kunnskap om å føre båt, er noe av det som irriterer mest, sier Voll. Bare de to siste årene har andelen totalt som plages av dette økt med rundt 15 prosent i forhold til tidligere.

I fjor druknet 75 personer der flere av ulykkene skyldes høy fart og promille med fritidsbåt. I tillegg til å være en fare for seg selv er disse også en trussel mot andre som ferdes i eller ved sjøen.

– Vi ønsker at fleste mulig skal skaffe seg kompetanse før de setter seg i en båt. Vi ser helt klare tendenser til at motorstørrelse og fart har økt betydelig de siste årene, sier Voll.

Les også:  Bodøjenter på landsmøte til Senterpartiet

Frem til i dag (2022) har Gjensidige alene mottatt 50 skader på fritidsbåter i Nordland som skyldes ytre påvirkning med utbetalinger på flere millioner kroner.

Så langt i år har Gjensidige registrert flest skader fra båteiere i Bodø, Narvik, Rana og Vågan. Mer enn en skade er registrert i Fauske, Hadsel, Steigen, Sømna, Vega og Vestvågøy. I de andre kommunene er det stort sett snakk om mindre skader.

Les også:  Driften av skiløypene i Bodømarka går på høygir

Etter at det ble lov å bruke vannscooter har dette med økt støy også blitt et mulig problem for flere. I tillegg holder mange mindre hurtiggående båter på – nær land, og Voll tror en del båtførere ikke er klar over at de kan være en plage for andre.

– Senk farten og ta hensyn til omgivelsene. Da blir det sikrere og ikke minst, mye hyggeligere for alle som oppholder seg på sjøen, sier Voll.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.