Høstferie og snø – Få på vinterdekkene!

veier

Mens store deler av Øst- og Sørlandet avslutter høstferien i helgen, starter den for mange andre. Det er ventet stor trafikk i dag og i helgen, og skal du til fjells bør du skifte til vinterdekk.

Det er sendt ut farevarsel om vanskelige kjøreforhold flere steder, og snø på fjellovergangene i Sør-Norge, opptil 10 cm i de vestlige områdene.

– Skal du opp i høyden så skift til vinterdekk nå. Det er for sent når du skrenser rundt på sommerdekk på høyfjellet. Ikke bare risikerer du å skade andre, men du kan også bli stående fast over lengre tid om du er skikkelig uheldig. Det er bare å innse at vinteren melder sin ankomst i fjellet nå, og mange overraskes av snø og is på veien. I tillegg risikerer man redusert erstatning dersom man blir involvert i en trafikkulykke med sommerdekk på vinterføre, sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring.

Les også:  Advent: Store forskjeller på stearinlys

Neste uke er det høstferie for Innlandet, Møre og Romsdal, Rogaland, Trøndelag, Vestland, Vestfold og Telemark.

Meteorologisk institutt har også sendt ut gult farevarsel for mye regn i Vestland fylke i helgen. Fra lørdag kveld til søndag formiddag kan det enkelte steder komme opptil 70 millimeter.

– Det betyr fare for overvann og at veier kan bli stengt på kort varsel. Starter du høstferien i bil bør du sørge for å ha mat, drikke og varme klær i bilen i tilfelle man blir stående en stund. Det ventes lokalt vanskelige kjøreforhold, og det er fare for vannplaning, så kjør rolig og brems forsiktig, sier han.

Les også:  Datingåret 2023: Norske single dropper date nummer to

Hvert år skjer det en rekke trafikkulykker i forbindelse med omlegging av dekk. At hjul faller av skjer oftere enn mange tror, og som regel fordi hjulboltene ikke har blitt etterskrudd.

– Mange glemmer å etterskru hjulboltene etter å ha kjørt noen kilometer. Det kan få farlige følger. Et hjul kan faktisk falle av i fart, og det kan skje fort. Har du nettopp skiftet dekk og legger avgårde ut på tur så sørg i hvert fall for å ha verktøy med deg slik at du får etterskrudd hjulboltene underveis, sier Brandeggen.

Les også:  1 av 5 har kjørt bil uten å vite om de var edru

Han oppfordrer dessuten bileierne til å sjekke at de har riktig lufttrykk i dekkene.

– Feil lufttrykk utgjør en stor sikkerhetsrisiko. Det kan skape ubalanse i bilen, noe som kan gi den dårligere styreevne og økt bremselengde, sier han.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.