Høstferie og snø – Få på vinterdekkene!

veier

Mens store deler av Øst- og Sørlandet avslutter høstferien i helgen, starter den for mange andre. Det er ventet stor trafikk i dag og i helgen, og skal du til fjells bør du skifte til vinterdekk.

Det er sendt ut farevarsel om vanskelige kjøreforhold flere steder, og snø på fjellovergangene i Sør-Norge, opptil 10 cm i de vestlige områdene.

– Skal du opp i høyden så skift til vinterdekk nå. Det er for sent når du skrenser rundt på sommerdekk på høyfjellet. Ikke bare risikerer du å skade andre, men du kan også bli stående fast over lengre tid om du er skikkelig uheldig. Det er bare å innse at vinteren melder sin ankomst i fjellet nå, og mange overraskes av snø og is på veien. I tillegg risikerer man redusert erstatning dersom man blir involvert i en trafikkulykke med sommerdekk på vinterføre, sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring.

Les også:  Sørfold-tunnelene prioriteres

Neste uke er det høstferie for Innlandet, Møre og Romsdal, Rogaland, Trøndelag, Vestland, Vestfold og Telemark.

Meteorologisk institutt har også sendt ut gult farevarsel for mye regn i Vestland fylke i helgen. Fra lørdag kveld til søndag formiddag kan det enkelte steder komme opptil 70 millimeter.

– Det betyr fare for overvann og at veier kan bli stengt på kort varsel. Starter du høstferien i bil bør du sørge for å ha mat, drikke og varme klær i bilen i tilfelle man blir stående en stund. Det ventes lokalt vanskelige kjøreforhold, og det er fare for vannplaning, så kjør rolig og brems forsiktig, sier han.

Les også:  1 av 4 vil forby elsparkesykkel

Hvert år skjer det en rekke trafikkulykker i forbindelse med omlegging av dekk. At hjul faller av skjer oftere enn mange tror, og som regel fordi hjulboltene ikke har blitt etterskrudd.

– Mange glemmer å etterskru hjulboltene etter å ha kjørt noen kilometer. Det kan få farlige følger. Et hjul kan faktisk falle av i fart, og det kan skje fort. Har du nettopp skiftet dekk og legger avgårde ut på tur så sørg i hvert fall for å ha verktøy med deg slik at du får etterskrudd hjulboltene underveis, sier Brandeggen.

Les også:  Dette betyr de gule skiltene

Han oppfordrer dessuten bileierne til å sjekke at de har riktig lufttrykk i dekkene.

– Feil lufttrykk utgjør en stor sikkerhetsrisiko. Det kan skape ubalanse i bilen, noe som kan gi den dårligere styreevne og økt bremselengde, sier han.

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.