Høstens farer for hunden

hund

Høstferien er her for mange, og for andre er den rett rundt hjørnet. Dersom du har hund kan det være lurt å være litt ekstra oppmerksom – Agria Dyreforsikring advarer om flere ting som kan være farlig for hunden å få i seg.

Det finnes omtrent 60 giftige sopparter i Norge. Enkelte er så giftige at hunden kan bli påvirket bare ved å slikke på den.

De soppene som er giftige for mennesker er også farlige for hunder. Noen av de mest giftige soppene er de ulike fluesoppene, som hvit-, grønn-, rød- og brun fluesopp. Symptomene avhenger av hvilken type sopp hunden har fått i seg, og kan komme noen få minutter etter inntak til noen dager senere.

Les også:  7 tips for et vinterklart hus

–  Dersom du mistenker at hunden din kan ha slikket på eller fått i seg giftig sopp bør du dra til veterinæren med en gang. Om mulig, ta bilder av soppen fra alle kanter eller ta med soppen slik at du kan vise denne til veterinæren, sier veterinær Sara Solheim.

Det kan også være til hjelp for veterinæren om du har et bilde eller kan beskrive hvordan det så ut der soppen vokste. Det kan nemlig være ulik behandlingsmetode og oppfølging avhengig av type soppforgiftning.

At sopp kan være giftig vet det fleste, men visste du at eikenøtter også kan forgifte hunder? Hver høst får Agria inn skademeldinger som gjelder dette. 

Les også:  Hunde- og katteeiere: Pass på i kulda!

Når eikenøttene faller ned på bakken på høsten er det enkelte hunder som lar seg friste til å smake på disse. Eikenøtter inneholder tanniner som kan være dødelig for hunder, dersom de får i seg høye doser. 

–  De første symptomene kommer vanligvis innen 3 – 4 timer etter inntak. Oppkast, diaré, tap av appetitt, forstoppelse og magesmerter er vanlige symptomer ved eikenøttforgiftning. Hunden kan også bli slapp, ustø, få feber, blod i urinen, kaste opp blod eller få en svart tjæreliknende avføring, forteller Solheim.

Det er viktig å komme seg til veterinæren med en gang hunden har spist eikenøtter. Det finnes ikke noe motgift, men veterinæren kan gi brekkmiddel og medisinsk kull samt blant annet væskebehandling for å prøve å unngå kroniske skader og i verste fall at hunden dør.

Les også:  Topp 10: Hit reiser vi for å feire jul

Har du en matglad hund som gjerne spiser det den kommer over? Tenk da på at råtten nedfallsfrukt, som epler som har blitt liggende en stund på bakken, kan ha muggsopp på seg. 

Muggsoppen kan produsere giftstoffer, blant annet en nervegift. Dette kan gi alvorlig sykdom og symptomene starter som regel kort tid etter inntak, med sikling, oppkast, skjelvinger eller kramper. Mistenker du at hunden din kan ha blitt forgiftet, oppsøk veterinær snarest.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.