Historisk tog tilbake på Nordlandsbanen!

nsb

Norsk jernbanemuseums historiske tog – Stålvogntoget – kjører åpen tur på Nordlandsbanen 24.-27. januar.

23. januar legger Norsk jernbanemuseum ut på en tur med sitt historiske togmateriell. Reisen starter på Hamar, og turen går til Bodø, før toget returnerer til Hamar 28. januar. Dette er første gangen publikum kan være med når museet kjører på Nordlandsbanen. Underveis på turen blir det foredrag og filmvisninger for alle med interesse for jernbanehistorie. Toget trekkes av en gammel solid og velkjent sliter på Nordlandsbanen; diesellokomotiv av type Di3, også kjent under betegnelsen NoHAB.

Les også:  Anbefaler ikke utbygging av Nord-Norgebane

Tirsdag 24. januar har toget avgang fra Trondheim S kl 08:50, og ankommer Mosjøen kl 15:45.

Onsdag 25. januar har toget avgang fra Mosjøen kl 09:15, og ankommer Bodø 16:05.

Torsdag 26. januar har toget avgang fra Bodø kl 10:54, og ankommer Mosjøen 16:25.

Fredag 27. januar har toget avgang fra Mosjøen kl 10:00, og ankommer Trondheim 17:28.

Togturen vil by på en rekke foredrag og filmvisninger for alle med interesse for jernbanehistorie. Blant annet vil forfatter og historiker Bjørn Westlie holde et foredrag med tittelen «En togreise med piggtråd og vakker natur» (om NSB og krigsfanger).

Les også:  Starter strekningsmåling av fart mellom Melbu og Stokmarknes

Reisende fra flere land er med på turen. Toget har med reisende fra Sverige, Østerrike, Polen og England, i tillegg til nordmenn.

Toget vil gjøre en siste tur på Nordlandsbanen i år, fordi dette kan bli siste sjanse til å kjøre på strekningen før det nye signalsystemet, ERTMS (European Rail Traffic Management System), innføres. Etter innføringen kan Norsk jernbanemuseums veterantog ikke kjøres på strekninger med ERTMS, fordi toget ikke vil ha dette nye systemet installert. Man håper imidlertid at det blir mulig i fremtiden.

Les også:  Svein Valle er ny biskop i Sør-Hålogaland bispedømme

Vognene har gått på Dovrebanen og Nordlandsbanen og representerer komfort og utseende slik reisende på jernbanen gjorde på 1970-1990-tallet.

Toget kan leies med personell. Tidligere har man kun kjørt dagsturer med toget for publikum, i egen regi eller i samarbeid med andre.

Norsk jernbanemuseum er den eneste togoperatøren på nasjonalt jernbanenett, som opererer historiske tog/veterantog/museumstog. Det skiller tdisse ogene som togoperatør fra andre persontogoperatører som VY, SJ Nord og GoAhead.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.