Historisk frihandelsavtale med Storbritannia

Iselin Nybø

Næringsminister Iselin Nybø (V) reiser til London 8. og 9. juli for å undertegne den historiske frihandelsavtalen med Storbritannia.

– Jeg gleder meg til å reise til London for å møte britiske kollegaer og undertegne frihandelsavtalen. Storbritannia er blant våre aller viktigste markeder. Vi har fått på plass en historisk frihandelsavtale som bidrar til at handelen, verdikjedene og konkurransekraften videreføres etter brexit, sier næringsminister Iselin Nybø (V).

Norge har på rekordtid forhandlet frem en frihandelsavtale med Storbritannia. Avtalen er den mest omfattende frihandelsavtalen Norge har inngått, utenom EØS-avtalen. Storbritannia er Norges nest viktigste enkeltmarked, etter EU. Bare i 2020 eksporterte norske bedrifter varer for nesten 135 milliarder kroner til Storbritannia, mens importen var på om lag 42 milliarder kroner.

Les også:  Milliarder å spare med smartere forvaltning av infrastruktur

Avtalen undertegnes sammen med EFTA/EØS-landene Island og Liechtenstein torsdag 8. juli ca. klokken 15.30. Undertegningen finner sted i Old Admiralty Building i Whitehall. Næringsministeren er tilgjengelig for pressen etter dette.

Etter undertegningen vil næringsministeren møte en rekke representanter fra norsk næringsliv for å diskutere mulighetene i avtalen.

– Med denne avtalen sikrer vi norsk næringsliv minst like god tilgang til det britiske markedet som EU-landene. Nå er det viktig at vi går sammen om hvordan norske bedrifter best kan få ut potensialet for økt eksport til det britiske markedet, og norske bedrifter står særlig sterkt rustet til å gripe mulighetene som byr seg i det grønne skiftet, sier Nybø.

Les også:  Mange møteulykker mellom personbil og tungbil i januar

Frihandelsavtalen inneholder en rekke ambisiøse forpliktelser på klima, miljø og arbeidstakerrettigheter. Storbritannia er det største markedet for havvind i Europa, som norske bedrifter kan og vil dra nytte av. Karbonfangst og -lagring, batterier og hydrogen er andre grønne områder hvor Storbritannia vil være viktig i tiden fremover.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.