Her ser du verdens minste bibel

norsk bibelmuseum

På Nordisk bibelmuseum i Oslo kan du se verdens minste trykte bibel og verdens minste utgave av Det nye testamentet.

– Bokstavene i miniatyrbiblene er så små at de er vanskelige å lese med det blotte øye. Men inni flere av de små bøkene er det sydd inn lommer med et lite forstørrelsesglass, sier daglig leder Rune Arnhoff i Nordisk Bibelmuseum.

Han forteller at miniatyrbiblene vekker stor begeistring hos de besøkende.

– De fleste som ser dem blir sjarmert. Miniatyrbøkene er perfekte kopier av de større biblene, og flere er vakkert illustrert, sier Arnhoff.

Les også:  Her er de nye deltagerne i "Sofa" på TV 2

Den eldste miniatyrbibelen på museet ble trykket i 1896, mens miniatyrutgaven av Det nye testamentet ble trykket året før. Begge ble laget i England og de regnes for å være verdens minste trykte bibeltekster.

– De små biblene krevde egne små trykkplater med mikroskopiske bokstaver. Å produsere miniatyrbiblene har vært en prestasjon, sier han.

Gode tider
Mange besøkende spør om hvorfor de små biblene ble produsert.

– Det har vært spekulert i om bibeltekstene kanskje var forbudt på den tiden, og at det var lettere å smugle små bibler. Men den mest sannsynlige grunnen er nok datidens optimisme i samfunnet. Det var oppgangstider med økonomisk vekst og kapasitet til å skape noe spesielt, som en miniatyrbibel, sier Arnhoff.

Les også:  Pom Poko slipper EPen "This is Our House"

De små biblene er ikke veldig verdifulle, men de er vanskelig å få tak i.

– På grunn av den lille størrelsen har mange forsvunnet i årenes løp. I tillegg er de fristende for barn å leke med, og mange har nok blitt borte, sier Arnhoff.

I museet er det også en egen Gutenberg-avdeling med en gammel trykkpresse som viser hvordan biblene ble laget for flere hundre år siden.

– Vi har en skrivestue der en munk sitter og skriver tekster slik de gjorde i middelalderen. Spesielt yngre og barn som kommer til museet liker å se denne prosessen, sier Arnhoff.

Les også:  MUSIKK: Odd Nordstoga ute med låta "Alt slik det var laga"

Han er selv en ivrig bibelsamler, og har en samling på over 3000 bibler. De mest unike og sjeldne er utstilt i museet.

– Vi ønsker å gi de besøkende et innblikk i historien om Bibelen, fra de eldste som ble laget på skinn eller pergament, til dagens digitale bibler. Museet viser et rikt utvalg av bibler i forskjellige størrelser, farger og fasonger fra hele Norden, sier han.

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.