Her går det rundt for mange i Nordland

fartsgrense

1 av 5 bilister i Nordland er usikker på hvordan de skal oppføre seg i rundkjøringer. Feil bruk av blinklys irriterer mest.

Rundkjøringer engasjerer og er et tema som preges av sterke meninger og stor usikkerhet. Pål Rune Eklo er kommunikasjonssjef i Gjensidige, og tror mye av grunnen er at rundkjøringer finnes i så mange varianter med hensyn til utforming, inn- og utkjøringer, oppmerking, antall felt og så videre.

En undersøkelse som er gjennomført av Ipsos for Gjensidige viser at 22 prosent av bilistene i Nordland en eller flere ganger har vært usikre på hvordan de skal kjøre i en rundkjøring. Noe bedre enn landsgjennomsnittet på 25 prosent. Eklo er glad for at mange gir uttrykk for at de er komfortable med rundkjøringsreglene, men er usikker på om det faktisk stemmer.

Les også:  Mann i Nordland siktet for overgrep mot 254 barn

– Erfaringene våre viser noe annet. Mange overvurderer egne kunnskaper og tror at de kan reglene godt, men når alt kommer til alt, er usikkerheten stor på hvordan reglene faktisk er, sier Eklo.

Feil bruk av blinklys irriterer bilistene i Nordland mest
Feil bruk av blinklys, eller at andre ikke bruker det i det heletatt, er det som irriterer oss mest i rundkjøringene. Etterfulgt av feil filskifter og for høy fart.

Les også:  Nordland fylkeskommune: Taktskifte med disponering av 32 milliarder

– Dette er svært forståelig fordi å ikke vise hvor du skal forsinker og ødelegger flyten i trafikken, og kan skape farlige situasjoner, sier Eklo.

Hver dag opplever flere titalls personer å få skadet bilen i en rundkjøring. I tillegg opplever mange nestenulykker der det heldigvis går bra. Tidligere undersøkelser Gjensidige har gjort, viser at halvparten av bilistene har opplevd en nestenulykke i en rundkjøring.

– Antall rundkjøringene har økt de siste årene. Større rundkjøringer med flere felt har også komplisert kjøremønsteret, sier Eklo. Han tror også at en forskjell i førerkortopplæringen før og nå, med henhold til bruk av blinklys gjør folk usikre, og at usikkerheten er større på veier der du vanligvis ikke ferdes.

Les også:  Sommerrute til Myken også i 2024

Irritasjon i rundkjøring – tall for Nordland:

At andre bruker blinklys feil eller ikke i det hele tatt – 74 prosent
Holder for høy fart inn i eller i selve rundkjøringen – 54 prosent
Har feil filskifte i rundkjøringen – 49 prosent

Kun 24 prosent irriterer seg over at medtrafikanter kjører for sakte i rundkjøringen.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.