Her er tipsene for en trygg tur hjem til jul

veier

Julen betyr travle tider og mye kjøring – både korte handleturer og lange bilturer. Her er Trygg Trafikks tips til en trygg juleutfart.

Julestria fører til økt trafikk på norske veier med fullastet bil og flere passasjerer enn vanlig. Kombinasjonen av stress og vanskelige kjøreforhold gjør at ulykker fort kan oppstå. Trygg Trafikk oppfordrer nå norske bilister til å senke skuldrene inn mot jul.

– Ikke ta med deg julestresset inn i trafikken. Pust med magen og fokuser på veien. En ulykkesfri jul er viktigere enn å spare noen sekunder, sier fagsjef i Trygg Trafikk, Tori Grytli.

Les også:  REMA 1000 har aldri solgt mer grillmat

Overfylte biler
Mange skal ut på langtur, enten de skal hjem til familie og venner eller feirer julen på hytta. Med bilen full av gaver og bagasje, kan det i verste fall få alvorlige konsekvenser hvis bilen ikke er skikkelig pakket.

– Løse gjenstander i bilen kan rett og slett få dødelige konsekvenser. Ved en ulykke eller bråstopp blir slike gjenstander livsfarlige. Sørg derfor for at ting som iPader, mobiltelefoner, drikkeflasker og annet ikke ligger løst inne i bilen. Løse gjenstander legges i hanskerommet eller under setet, sier Grytli.

Hun fortsetter:

Les også:  Slik pakker du feriebilen

– Pakk det tyngste så lavt og nærme bakseteryggen som mulig. De letteste gjenstandene legger du øverst, men aldri høyere enn ryggen på baksetet. Og du må ikke stable så høyt at du hindrer sikten bakover, sier Grytli.

Husk fjellvettreglene!
Føreforholdene på fjellet kan være langt vanskeligere enn i lavlandet, og været snur fort.

– Å ferdes i fjellet er ingen spøk, selv med bil. Derfor gjelder det å være forberedt. Pakk med varmt tøy i tilfelle du får motorstopp. Ellers bør også bilister huske på fjellvettreglene. Følg med på værmeldingen, og husk at i verste fall er den ingen skam å snu, avslutter Grytli.

Les også:  Fjellferie i sommer? Dette må du tenke på

Her er Trygg Trafikks beste juletips for en ulykkesfri julefeiring:

Stress ned – fokuser på kjøringen
Tilpass farten etter forholdene
Skrap alltid rutene helt fri for is og snø
Bruk tid på pakking av bil, sørg for at alle løse gjenstander er sikret
Sørg for at du har med riktig utstyr hvis du skal på lang tur. Ha med kjetting, varme klær og mobil med fullt batteri hvis du skal til fjells. Og følg med på værmeldingen!

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.