Her er nye AUDI Q4 e-tron concept

audi

Det har gått rundt ett år siden den første serieproduserte Audi med helelektrisk drivlinje ble lansert her. Audi e-tron var den gang fortsatt dekket med kamuflasjefolie. Mens de første bilene nå leveres ut til norske kunder, står en ny elektrisk SUV fra Audi på podiet: Audi Q4 e-tron concept.

Med en lengde på 4,59 meter, er den merkbart mer kompakt enn e-tron, men familielikheten er tydelig ved første øyekast. To elektriske motorer på til sammen 306 hk (225 kW) sørger for quattro firehjulsdrift. Takket være utmerket veigrep, akselererer bilen fra 0 – 100 km/h på bare 6,3 sekund. Toppfarten er elektronisk begrenset til 180 km/h.

Et stort batteri på 82 kWh fyller så godt som all tilgjengelig plass under gulvet mellom hjulakslene. Rekkevidden på 450 km etter WLTP-standarden er klasseledende. Teknologien i Q4 e-tron concept er utviklet med utgangspunkt i den modulære elektriske plattformen (MEB), som vil danne grunnlag for tallrike elektriske kjøretøy fra Volkswagengruppen i tiden fremover, fra kompaktklassen til den øvre mellomklassen.

Audi Q4 e-tron concept er en forhåndsvisning av det som vil bli den femte elektriske serieproduserte modellen fra Audi når den lanseres på markedet mot slutten av 2020. Audi e-tron er allerede på plass i Norge. Senere i år vil e-tron Sportback presenteres, og Audi Q2L e-tron, som ble designet spesielt for det kinesiske markedet, vil rulle av produksjonsbåndet. Presentasjonen av produksjonsmodellen av den fireseters sportscoupéen Audi e-tron GT, som utvikles av Audi Sport GmbH, er planlagt i andre halvdel av 2020. Den kompakte Audi Q4 e-tron vil få produksjonsstart samtidig.

Med dette utvalget vil Audi dekke alle viktige markedssegmenter med helelektriske modeller, fra A-segmentet til storbilstørrelse, knappe to år etter lanseringen av den første elektriske bilen.

Kompakt ytre, rommelig indre
4.59 meter lang, 1,90 meter bred og 1.61 meter høy: Med disse dimensjonene plasserer Audi Q4 e-tron concept seg i den øvre tredjedel av kompaktklassen. Størrelsen legger grunnlaget for en agil allrounder, som er velegnet også i urbane miljøer. I innvendig plass, derimot, plasserer akselavstanden på 2,77 meter bilen minst en klasse over. Det finnes ingen transmisjonstunell som krever plass, og Q4 e-tron concept tilbyr uventet rommelighet og komfort. Det gjelder spesielt benplassen, både foran og bak.

Audi Q4 e-tron concept har en helhetlig tilnærming til bærekraft, som ikke bare gjelder den elektriske drivlinjen. Gulvteppene er laget av resirkulert materiale, og Chrome-dekor er byttet ut med høykvalitets multilagslakk.

Les også:  Arctic Lavvo AS får støtte til internasjonal markedsføring

Den virtuelle cockpiten viser den mest sentrale informasjonen som fart, ladenivå og navigasjon rett bak rattet. Det store head-up-displayet har en ny funksjon: Utvidet virkelighet (AR). Det kan vise viktig grafisk informasjon, som for eksempel retningspiler ved navigasjon, direkte i veibanen foran bilen.

Kontrollpaneler med touch-funksjon på rattet kan styre de mest brukte funksjonene. I midten, over senterkonsollen, er det en 12,3 tommers stor touchskjerm som viser infotainment og kjøretøyfunksjoner. Den er vinklet mot føreren for enklere betjening. En knapperekke som kontrollerer klimafunksjonene finnes under touchskjermen.

Siden senterkonsollen ikke trenger å brukes til tradisjonelle funksjoner som girspak og håndbrekk, er den designet som et rommelig oppbevaringsrom, som inkluderer ladeplass for smarttelefoner. Det er et horisontalt område i høykvalitetsdesign, der kjørevalgbryteren er integrert, og som også fungerer som lokk for den fremre delen av konsollen. I tillegg til de konvensjonelle nedre dørlommene, vil en spesielt utformet øvre del nå gi plass til flasker der de er enklest å nå.

Eksteriør: Synlig Audi, synlig e-tron
Q4 e-tron concept er gjenkjennelig ved første blikk på grunn av «singelframe»-grillen og de fire ringene, men det vil ikke ta mer enn to blikk for å se at det er en elektrisk Audi e-tron. På samme måte som den første produksjonsmodellen med elektrisk drivlinje, har den nye konseptbilen en strukturert lukket flate med en bred, nesten stående oktagonal ramme istedenfor en tradisjonell radiatorgrill.

Den fremstående modelleringen av hjulhusene over alle de fire hjulene er enda et klassisk designtrekk som kjennetegner Audi. De ekstra designgrepene som er gjort på Q4 e-tron concept gir et svært organisk og flytende inntrykk, noe som gir en karakteristisk touch sett fra siden.

Fremhevingen av sideskjørtene, som dekker området der batteriet og dermed SUV-ens kraftforsyning sitter, er et kjennemerke for e-tron. 22-tommers hjul levner ingen tvil om potensialet i Q4 e-tron concept. Taklinjen har et lett fall bakover, noe som gjør silhuetten ekstra dynamisk.

Det markante lysbåndet som forbinder baklysene på Q4 e-tron concept er et etablert e-tron-element, som viser familietilhørigheten. Til og med innsiden av lyktene, med sveipende LED-dioder, er en påminning om slektskapet med den eldre broren.

Fargen «Solar Sky» er utviklet spesielt for Q4 e-tron concept. Det er en blånyanse som forandrer seg med lysets vinkel, og er en bærekraftig innovasjon på to måter: Den er miljøvennlig produsert, og den reflekterer effektivt den kortbølgede delen av sollyset, nær det infrarøde spekteret. Det reduserer oppvarmingen av karosseripanelene betydelig, noe som gir økt komfort for den som bruker bilen, og reduserer bruken av aircondition på varme dager. Dermed økes rekkevidden, og det globale CO2-avtrykket reduseres.

Les også:  Skal skaffe kompetanse til Norges neste industrieventyr

Effektiv yter: Drivlinje og understell
Den modulære elektriske plattformen (MEB) har et bredt spekter av fremdriftsvarianter og ytelsesnivåer. I Audi Q4 e-tron concept er høyytelsesversjonen installert. For- og bakakselen er drevet av hver sin elektromotor – Q4 er en quattro, men det er ingen mekanisk forbindelse mellom akslene.

Den elektroniske kontrollen sørger for at dreiemomentet distribueres optimalt, og det skjer på brøkdelen av et sekund. Dermed oppnår den elektriske SUV-en maksimal fremdrift under alle vær- og føreforhold.

I de fleste tilfeller vil Audi Q4 e-tron concept bruke den elektriske motoren bak, en synkron AC-motor med permanent magnetisering, for best mulig virkningsgrad. Prioriteringen av bakre motor ved normal drift er altså ett av grepene som gir lenger rekkevidde.

Dersom sjåføren forlanger mer effekt enn det den bakre motoren kan levere, vil det elektriske firehjulstrekket bruke den asynkrone frontmotoren til å fordele dreiemoment også til forakselen. Inngrepet skjer sømløst, for eksempel før hjulene begynner å spinne på glatt underlag, eller ved rask svingkjøring – før bilen over- eller understyrer.

Den bakre elektriske motoren har en effekt på 204 hk (150 kW), og leverer 310 Nm dreiemoment. Frontmotoren leverer 102 hk (75 kW) og 150 Nm. Systemeffekten er dermed 306 hk (225 kW). Batteriet lagrer 82 kWh energi, noe som gir en rekkevidde på mer enn 450 km etter WLTP-standarden. Batteriet kan lades med en effekt på 125 kW. Dermed tar det knapt mer enn 30 minutter å lade fra 0 – 80% kapasitet.

Likevel er det langt mer enn det store batteriet som gir den lange rekkevidden. Audi Q4 e-tron concept er en multikunstner i effektivitet. Fra den lave luftmotstandskoeffisienten (C0,28) til den sofistikerte regenereringsstrategien – den kompakte SUV-en bruker enhver mulighet til å optimere rekkevidden. Den avanserte termiske styringen av drivenhet og batteri, som inkluderer en CO2-basert varmepumpe, medvirker også til dette.

Sporty og presise kjøreegenskaper
En nøkkelfaktor for den sporty karakteren og den enestående dynamikken, er den lave plasseringen av drivenhetene. Høyspenningsbatteriet er perfekt tilpasset Q4 e-trons dimensjoner, og utgjør en flat, bred blokk under kupeen – mellom bilens aksler. Batteriet veier 510 kg, men med sin lave plassering, gir det et tyngdepunkt som er sammenlignbart med en sedan med konvensjonell drivlinje.

Les også:  Felleskjøpet styrker satsingen på potet- og grønnsaksprodusenter

Vekten er perfekt balansert, med nær 50:50-fordeling mellom akslene. Forhjulene på Q4 e-tron concept er kontrollert av McPherson fjærbein med adaptive dempere. Bak har bilen multilinkaksel med separate fjærer og adaptive dempere.

Den modulære elektriske plattformen MEB: basisen
MLB, MQB – modulær plattform med langsmontert motor, og modulær plattform med tverrstilt motor: Disse komponentsystemene for utvikling av biler har vært en stor suksess i alle segmenter for Audi og Volkswagengruppen, men plattformene var primært designet for forbrenningsmotorer.

Nytt og annerledes med den elektriske modulære plattformen: Den er designet spesielt og utelukkende for biler med elektrisk drivlinje. Aksler, drivenheter, akselavstander og integrasjonen mellom komponentene er valgt og tilpasset spesielt for e-mobilitet. Plasseringen av de store batterimodulene og deres geometri kan optimeres, uten å måtte ta hensyn til andre fremdriftskonsepter, slik det måtte gjøres med MLB og MQB.

Samtidig har MEB et enormt potensial for synergieffekter. Plattformen utgjør primært en basis for biler i A-segmentet, der det er store volumer. Det gjør det mulig å utvikle den beste teknologien som er tilgjengelig, og å bruke den på tvers av merker, i mange ulike elektriske biler. MEB er derfor sentral for å kunne gi elektrisk mobilitet et gjennombrudd i den prissensitive kompaktklassen.

Elektrisk offensiv: Tolv helelektriske modeller innen 2025.
Merket med de fire ringene lanserte sin elektriske offensiv med verdenspremieren på den helelektriske SUV-en Audi e-tron i september 2018. Innen 2025 vil Audi tilby tolv biler med helelektrisk drivlinje i de viktigste markedene, og oppnå rundt en tredel av salget med elektrifiserte modeller.

SUV-ene i porteføljen inkluderer e-tron og e-tron Sportback, som lanseres senere i 2019. I tillegg kommer en rekke modeller med klassisk karosseriutforming – både Avant og Sportback. Modellutvalget vil dekke alle relevante markedssegmenter, fra kompaktklassen til luksusbilklassen.

Konseptbilen Audi e-tron GT viser en svært dynamisk coupé med lavt gulv. Den ble vist på bilutstillingen i Los Angeles i 2018. Teknologien i denne bilen er utviklet i samarbeid med Porsche, men designet og karakteren i e-tron GT-konseptet er fullpakket med umiskjennelig Audi-DNA. Dette prosjektet vil bli utviklet for serieproduksjon innen utgangen av 2020.

Premium plattform for elektriske biler (PPE) er et spesielt utviklingssamarbeid mellom Audi og Porsche. Det vil danne grunnlaget for flerfoldige modellfamilier fra Audi med helelektrisk drivlinje i de store B- og D-segmentene.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.