Helge Lurås, redaktør i Resett.no: Eksklusivt intervju!

helge resett

Helge Lurås har vært en profilert person i media i flere år innen utenrikspolitikk, men det var ikke før han ble redaktør i nettavisen Resett.no han for alvor ble et kjent navn for folk flest.

Helge satte den nye nettavisen Resett.no på kartet og nettavisen har nå flere lesere enn de fleste nettavisene i Norge. Bodøposten.no har intervjuet den interessante redaktøren.

Du er redaktør i Resett.no, hvilken bakgrunn har du?

– Av utdannelse er jeg siviløkonom fra NHH og Cand.mag fra UiO. Jeg er også reserveoffiser fra infanteriet, og det ledet meg inn i flere utenlandsoppdrag for Forsvaret etter siviløkonomutdannelsen. En periode jobber jeg for E-tjenesten. Jeg har også vært politisk rådgiver for Høyrepresentanten i Bosnia. Fra 2008-11 var jeg på Nupi, og i 2012 startet jeg Senter for internasjonal og strategisk analyse. Og altså i 2017 ble jeg redaktør for Resett.

Les også:  Skyter opp nett-sattelitter med SpaceX

Hva førte til at Resett ble startet?

– Frustrasjon med de etablerte mediene og deres vinkling av viktige saker. Vi trenger reelt mangfold og mindre politisk korrekthet. Men den norske dekningen av valgkampen i USA var nok er katalysator til Resett ble etablert allerede i 2017.

Grande-saken satte Resett på kartet, hvordan skjedde det?

– Jeg tilhører jo ikke medie-Norge og hadde ikke hørt om saken før høsten 2017. Vi syntes det var en sak som ikke burde ligge skjult. Grande er en maktperson og kan ikke ha slike uavklarte forhold ved sin fortid. Det var også påfallende at ingen andre hadde tatt tak i det.

Det virker som om Grande-saken ennå ikke er over, hva tenker du om det?

Les også:  Skyter opp nett-sattelitter med SpaceX

– Det er riktig at dette ikke er over. Grande har løyet til sitt eget parti og til statsministeren. Hun har anklaget den daværende 17-åringen for å ha «hoppet på» henne, mens det var hun som presset seg på ham. Det er en helt spesiell situasjon.

Hva synes du norsk presse mangler?

– De mangler selvinnsikt, selvkritisk sans og dessverre også integritet. De er feige, men også selektivt pågående mot de aksepterte hatobjektene. De er også en altfor kompakt masse. Vi har ikke hatt reelt mangfold før helt i det siste.

Hva synes du om PFU sin rolle?

– PFU er jo helt tannløst og uten noen sanksjonsmuligheter. Unge journalister har kanskje en viss respekt for dem, men neppe redaktørene. PFU blir en måte å gi pressen en troverdighet de strengt tatt ikke har. Etablissementet vokter seg selv. Men når det er sagt, mener jeg Vær varsom-plakaten har fornuftige prinsipper som også Resett følger.

Les også:  Skyter opp nett-sattelitter med SpaceX

Hvordan vil Resett utvikle seg? Betalingsmur eller annonser?

– Vi satser utelukkende på annonser og frivillige bidrag.

Hva gjør du når du ikke driver Resett?

– De siste månedene har jeg ikke fått gjort så mye annet. Den tid jeg har til overs bruker jeg på barna og familien. Men de blir også litt skadelidende i denne oppstartsfasen. Det er veldig mye å gjøre. En gang i fremtiden skal jeg få brukt naturen mer igjen, samt få lest noen bøker.

Foto: Christopher Olssøn.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.