Heimevernet inviterer til arrangementet «Norges Beredskapvilje» i Bodø

Foto: Per Inge Johnsen

Førstkommende tirsdag inviterer Distriktsrådet i HV14 alle med en tanke for beredskap til arrangementet Norges Beredskapvilje.

– Var du bekymret for om du fikk Pepsi Max under streiken, hvor bekymret vil du da være om vi får en nasjonal sikkerhetskrise sier Øyvind Pedersen, nestleder i Distriktsrådet i HV 14.

Arrangementet er et samarbeid mellom Distriktsrådet i HV 14, HV 14, Norsk Luftfartsmuseum, Prosjekt utsyn og Øvelse Nord, og har som mål å fremme samfunnsberedskap og debattere om vi er villig å betale prisen det koster og ha en tilstrekkelig beredskap.

– I et historisk perspektiv tilbake til etterkrigstiden var totalberedskapstanken noe som alle hadde et forhold til, da var det helt naturlig at alle skulle bidra. Vi må igjen få opp tanken om at alle må bidra til totalberedskapen. Det er ikke bare Forsvaret som må gjøre det, men et samarbeid mellom privat næringsliv, det offentlige Norge, frivilligheten og menneskene som bor her som sammen får det til, sier Karl L. Kleve, Konservator ved Norsk Luftfartsmuseum.

Les også:  Barnevernet i Bodø tar flest barn i hele landet

Panelet består av noen av de fremste ekspertene i Norge innen beredskap, inkludert tidligere justisminister Knut Storberget, som nå leder Forsvarskommisjonen, tidligere forsvarssjef Harald Sunde som leder Totalberedskapskommisjonen.

I tillegg kommer Odd Jarl Borck fra Nord Universitet, Betina Slagnes fra Forsvarets Forskningsinstitutt, Thorbjørn Bongo fra LO og Oberst Asbjørn Lysgård fra HV. Malin Stensøynes, leder av Norske kvinners sanitetsforening, vil være ordstyrer og moderator for arrangementet.

Les også:  Bodø Bilutleie feirer 50 år: – Nærmest vokst opp i selskapet

– Foredragsholderne er utrolig aktuelle nå, for både forsvarskommisjonen og totalberedskapskommisjonen skal presentere sine konklusjoner i løpet av våren. Dette er en unik mulighet for å kunne snakke direkte med de som skal sette premissene for hvordan framtidens beredskap skal se ut. Det perspektivet som de kan gi har aldri vært presentert i Bodøsammenheng før, sier Oberst løytnant Finn Ola Helleberg, Sjef for HV 14.

Les også:  Bodø: Program for 17. mai 2024

Fremtidige generasjoner
Erlend Hagenes, leder for Øvelse Nord, minner om at tryggheten ikke lenger kan tas for gitt.

– Tida da vi kan ta tryggheten for gitt er over. Beredskapen koster både penger og innsats. Nå må vi alle ta et ansvar for egen trygghet og bidra inn i samfunnet. Det er rett og slett et valg vi må ta om vi vil at framtidige generasjoner skal kunne vokse opp i et fritt og demokratisk samfunn.

Foto: Per Inge Johnsen

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.