ANNONSE: Guide til oppmåling av nye vinduer

mentalt lengsel

Skal du skifte ut vinduene i din bolig? Vinduer kan bidra til å endre uttrykket på en bolig og det trenger faktisk ikke å være så komplisert å skifte vinduer. Mange tenker på vinduer som en del av boligen som ikke kan skiftes ut, men det stemmer ikke.

Her får du en utførlig guide til oppmåling av nye vinduer i din bolig eller hytte!

Hvorfor nye vinduer?
Det kan være mange grunner til at man vil ha nye vinduer. Kanskje er vinduene som er i boligen ødelagt, for gamle og rett og slett dårlig isolert, men det kan også være fordi man vil ha et nytt uttrykk i boligen med nye vinduer. Nye vinduer kan endre uttrykket på boligen din. Både på grunn av vinduenes form i seg selv, men også på grunn av lysinnfallet i boligen. Lys gjør mye for hvordan vi oppfatter et rom og vinduer er i stor grad ansvarlig for lysinnslipp i boligen. Det kan endre stemningen og gjøre mye for trivsel i boligen. Derfor er vinduer så viktige. Det er også et spørsmål om temperaturregulering. Vinduer er en naturolig ventilasjon i boligen din, derfor har det mye å si hvor godt disse er isolert. Hvis et vindu trekker, kan det være vanskelig å holde på varmen i boligen din, uansett hvor mye varme du har på.

Les også:  ANNONSE: Hvordan søke om kredittkort?

Godt isolerte termovinduer kan med andre bidra til å holde på varmen i boligen og dermed også holde varmeregningen nede. Dette kan være en god grunn til å få nye vinduer, enten i en privatbolig eller i en hel leilighetsblokk. Gode vinduer kan være en god lyskilde, et estetisk valg og en besparelse i forbindelse med varme og isolasjon.

Hvordan måle opp vinduer?
Det er ikke så vanskelig å måle opp nye vinduer selv som det kanskje kan virke sånn. Det er faktisk noe du kan gjøre helt fint selv, hvis du er nøyaktig og følger denne steg for steg guiden. Du trenger tre ting for å kunne måle opp til nye vinduer. Du trenger papir, blyant og et målebånd eller en tommestokk. Det er viktig at du måler bredden først og deretter høyden. Når du skal måle opp nye vinduer er det relevant å forholde seg til to begreper, som du uten tvil kommer til å støte på. Det er hullmål og karmmål. Hullmål betegner målet omkring hullet i seg selv og karmmålet er det utvendige karmmålet.

Les også:  ANNONSE: Energieffektive vinduer for nord-norske hjem

Start med å måle opp bredde og høyde på hullet hvor vinduet skal settes inn. Det er viktig å måle på flere forskjellige steder så du er helt sikker på at du har målt riktig. Nå har du hullmålet. Etter du har funnet frem til hullmålet, kan du finne det utvendige karmmålet. Hullmålet minus ca 2,5 cm. er det utvendige karmmålet. Det er dette målet du skal gå ut ifra når du skal tilpasse karmen, og det er dette målet som dører og vinduer blir produsert i. Det er altså karmmålet du skal se på når du skal kjøpe riktig størrelse vinduer. Finn nye vinduer og les mer om gode råd til oppmåling av nye vinduer på SpareVinduer.no.

Les også:  ANNONSE: Spar penger uten å gå på kompromiss med kvaliteten på mobilabonnementet ditt

Når du har karmmålet ditt så er det viktig at du tenker på å gjøre plass til isolering. Hvis vinduene skal holde på varmen og være godt isolerte, og hvis man pakker isoleringen for tett, så mister den faktisk effekten. Derfor er det viktig å være nøye med å måle riktig. Det er det viktigste du gjør når du måler opp nye vinduer. Når du har hullmålet og karmmålet kan du sette inn vinduene, dette kan du også gjøre selv og finne gode råd til hos SpareVinduer.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.