Gode holdninger om båt og alkohol i Nordland

fritidsbåt

I fjor var halvparten av de som omkom på sjøen alkohol eller ruspåvirket. 7 av 10 i Nordland mener man ikke bør drikke alkohol og føre båt.

– Vi er glad for at så mange i Nordland har gode holdninger, og mener alkohol og det å føre båt ikke hører sammen, ifølge underøskelsen.  

Det sier Katrine Gaustad Pettersen, fungerende generalsekretær i alkovettorganisasjonen Av-og-til, som har fått gjennomført undersøkelsen av Ipsos. Den viser at 70 prosent av befolkningen i Nordland mener man ikke bør drikke i det hele tatt når man fører båt, det er nest høyest av alle fylkene. 20 prosent mener at man maks bør drikke 2 enheter alkohol, og bare 3 av 100 svarer at mer enn 2 glass alkohol er greit når man fører båt.  

Les også:  Se hvor bussen din er på kartet i Nordland

– Når man drikker alkohol blir man en dårlig båtfører. Koordinasjon, balanse og reaksjonsevne blir dårligere – samtidig som man blir mer risiko- og impulsvillig. Det er en farlig kombinasjon, ikke minst i år – med rekordmange båter på vannet. Ekte kapteiner drikker kaffe, ikke cava, sier Gaustad Pettersen.

I tillegg til at holdningene er gode, viser undersøkesen også at det ikke bare er i teorien at Nordland er gode – også i praksis er det blant de beste i klassen. Bare 3 av 100 svarer at de selv har ført båt etter å ha drukket alkohol, og 6 av 100 svarer at de har sittet på mer en båtfører som har drukket alkohol. Det er lavere enn snittet for resten av landet, på henholdsvis 7 og 12 prosent.  

Les også:  Andøya: Støtter nytt rom-senter

– Nord-Norge har en stolt båttradisjon, og mange kjenner nok godt til hvor utfordrende og uforutsigbar sjøen kan være. Samtidig viser tallene at vi ikke er i mål – og at det er viktig å fortsette å minne om farene ved å kombinere alkohol og båtføring. Vi har ingen å miste, sier Gaustad Pettersen.  

Hun og Av-og-til koordinerer «Klar for sjøen»-samarbeidet, sammen med blant andre politiet, redningsselskapet og sjøfartsdirektoratet.  

Les også:  Flyrutene i Nordland må bedres

– Samarbeidet engasjerer lokallag og distriktskontorer over hele landet til en storstilt og viktig dugnad for sjøsikkerheten. Det er spesielt viktig i år, med rekordmange båter på sjøen.  

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.