De siste 30 årene har sommeren blitt hele elleve dager lengre i Bodø. Årsaken skal være både naturlige svingninger i klimaet og drivhuseffekt.
– Det er et godt eksempel på hvordan klimaendringene, og da særlig den globale oppvarmingen, gir seg utslag i Norge, sier klimaforsker Helga Therese Tilley Tajet ved Meteorologisk institutt.
Hun har studert temperaturutviklingen over tid. I perioden 1961-1990 hadde Bodø 90 sommerdager, mens det i perioden 1990-2019 har vært hele 101 slike dager. Bodøsommeren strekker seg nå i snitt fra 9. juni til 17. september, mens den i forrige 30-årsperiode gikk fra 10. juni til 7. september.
Den klimatologiske definisjonen av en nordisk sommerdag er en gjennomsnittstemperatur på ti grader eller mer gjennom døgnet.
– Endringene skyldes både naturlige svingninger i klimaet, og en forsterket drivhuseffekt på grunn av økte utslipp av klimagasser som CO2, sier Tajet.
Sommeren i Bodø er ikke bare blitt lengre, den er også blitt varmere. De siste 30 årene har byen i snitt fått fire flere dager med temperatur over 20 grader per år.
– Økningen i dager er i juli og august. I 2019 var det 35 dager med 20 grader eller mer. Det er godt over snittet, sier Tajet.
Det er ikke bare Nordland som har fått flere sommerdager, endringene er også tydelige i Troms og Finnmark. Både Tromsø og Cuovddatmohkki på Finnmarksvidda har fått en hel uke lengre sommer.
I Tromsø strekker sommeren seg de siste 30 årene i snitt over 70 dager, fra 21. juni til 29. august – mot 63 dager i forrige periode.
Cuovddatmohkki har nå 66 dager med sommer i snitt, mot 59 dager i forrige periode. Sommeren på Finnmarksvidda strekker seg nå fra 19. juni til 23. august. Det har dessuten blitt fire flere dager med temperatur over 20 grader i Cuovddatmohkki, som nå har 18 slike varme dager i snitt.
Også Kirkenes har fått en lengre sommer. I snitt strekker den seg fra 25. juni til 28. august de siste 30 årene, og betyr 65 sommerdager til sammen for finnmarkingene.
– Sommeren blir lengre over hele landet, men temperaturutviklingen generelt er størst i Nord-Norge. Det som er interessant er at det er om våren og høsten oppvarmingen er størst, så det at vi i nord ser en uke mer med sommer er betydelig, sier Tajet.