– Global oppvarming gir lengre sommer i Bodø

sommer varme

De siste 30 årene har sommeren blitt hele elleve dager lengre i Bodø. Årsaken skal være både naturlige svingninger i klimaet og drivhuseffekt.

– Det er et godt eksempel på hvordan klimaendringene, og da særlig den globale oppvarmingen, gir seg utslag i Norge, sier klimaforsker Helga Therese Tilley Tajet ved Meteorologisk institutt.

Hun har studert temperaturutviklingen over tid. I perioden 1961-1990 hadde Bodø 90 sommerdager, mens det i perioden 1990-2019 har vært hele 101 slike dager. Bodøsommeren strekker seg nå i snitt fra 9. juni til 17. september, mens den i forrige 30-årsperiode gikk fra 10. juni til 7. september. 

Les også:  Gøril Ursin ved Nord universitet vil ha mer lokal utdanning av helsepersonell

Den klimatologiske definisjonen av en nordisk sommerdag er en gjennomsnittstemperatur på ti grader eller mer gjennom døgnet.

– Endringene skyldes både naturlige svingninger i klimaet, og en forsterket drivhuseffekt på grunn av økte utslipp av klimagasser som CO2, sier Tajet.

Sommeren i Bodø er ikke bare blitt lengre, den er også blitt varmere. De siste 30 årene har byen i snitt fått fire flere dager med temperatur over 20 grader per år.

– Økningen i dager er i juli og august. I 2019 var det 35 dager med 20 grader eller mer. Det er godt over snittet, sier Tajet.

Les også:  Politiet advarer: Skred ved Kleiberget i Bodø

Det er ikke bare Nordland som har fått flere sommerdager, endringene er også tydelige i Troms og Finnmark. Både Tromsø og Cuovddatmohkki på Finnmarksvidda har fått en hel uke lengre sommer. 

I Tromsø strekker sommeren seg de siste 30 årene i snitt over 70 dager, fra 21. juni til 29. august – mot 63 dager i forrige periode.

Cuovddatmohkki har nå 66 dager med sommer i snitt, mot 59 dager i forrige periode. Sommeren på Finnmarksvidda strekker seg nå fra 19. juni til 23. august. Det har dessuten blitt fire flere dager med temperatur over 20 grader i Cuovddatmohkki, som nå har 18 slike varme dager i snitt. 

Les også:  OfficeLink - En suksesshistorie fra Bodø

Også Kirkenes har fått en lengre sommer. I snitt strekker den seg fra 25. juni til 28. august de siste 30 årene, og betyr 65 sommerdager til sammen for finnmarkingene. 

– Sommeren blir lengre over hele landet, men temperaturutviklingen generelt er størst i Nord-Norge. Det som er interessant er at det er om våren og høsten oppvarmingen er størst, så det at vi i nord ser en uke mer med sommer er betydelig, sier Tajet.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.