Fylkestinget i Nordland slår ring om torskekvotene

lofotfiske

Rømt oppdrettstorsk skal ikke trekkes av torskekvotene. Det krever et bredt flertall i Nordland fylkesting.

I Meløy og Træna har lokale fiskere levert til sammen 10.000 kilo oppdrettstorsk som bifangst. Havforskningsinstituttet har funnet svært stor grad av genetisk likhet mellom de rømte torskene og fisk fra Norcod sitt anlegg i Meløy.

– Det er helt urimelig at kvotene skal avregnes mot gjenfangst av rømt torsk. Jeg er glad for at fylkestinget stiller seg bak kravene fra kystfiskerne.

Les også:  Oppgraderer Steigentunnelen

Det sier gruppeleder Håkon Møller i Miljøpartiet De Grønne, som tok initiativ til uttalelsen.

Miljøpartiet De Grønne ba også fylkestinget vurdere å fryse tildelinger til nye konsesjoner til torskeoppdrett. Forslaget ble oversendt fylkesrådet for videre utredning, selv om debatten viste at det per nå har liten støtte blant partiene i fylkestinget.

– I fjor rømte 87.000 individer fra norske oppdrettsanlegg for torsk. Det er mer enn tilsvarende tall for laks og andre arter, noe som sier litt om hva vi står overfor. Min frykt er at fylkeskommunens passivitet legger til rette for en katastrofe for både kysttorsken og næringa, sier Møller.

Les også:  Dronebase på Andøya: – Et kjempeløft for forsvaret

Møller håper stemningen snur når fylkestinget får temaet på bordet på nytt.

– Manglende kunnskap er ikke noen unnskyldning for å la være å ta grep. Dette er føre var-prinsippet i et nøtteskall. Nå håper jeg SV i fylkesråd lytter til egne lokallag og stortingspolitikere, og setter miljø og kystfiskere først, sier Møller.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.