Frykter norske ungdommer øvelseskjører for lite

trygg trafikk

Jo mer du kjører jo bedre sjåfør blir du. Bruk sommeren godt og la ungdommene slippe til bak rattet oppfordrer Trygg Trafikk.

Mange 16-åringer er klare for å øvelseskjøre, men øvelseskjøring er ikke lenger godkjent som gyldig fravær fra skolen. Trygg Trafikk er bekymret for at ungdommene ikke kjører nok før de skal ut på veien alene.

– Unge i alderen 15-24 er de mest risikoutsatte i trafikken. Bruk sommerferien å la 16-åringene ta over kjøringen. Det er viktig at de øver seg mest mulig slik at de får et godt grunnlag for å bli trygge sjåfører, minst 140 timer i tråd med Statens vegvesens anbefalinger, sier distriktsleder i Trygg Trafikk Hordaland, Knut Olav Røssland Nestås.

Les også:  Nye forslag om krav til sikkerhet og beredskap i offentlige anskaffelser

Tren på å bli god sjåfør
Røssland Nestås er tidligere trafikklærer og har en klar oppfordring til både de som skal begynne med trafikkopplæring og deres foreldre.

– Skal du bli flink til noe så er det trening som gjelder. Det samme gjelder for bilkjøring. Kjøring handler ikke bare om å lære å bruke gir og klutsj riktig, men å lære og forstå trafikken og være oppmerksom. Det tekniske er en del av opplæringen, men valgene du tar som fersk sjåfør er mye viktigere, sier Røssland Nestås.

Les også:  Ny undersøkelse: Vannkraftverk lar fisk dø i anleggene

Velg en godkjent trafikkskole
Mange foreldre er nervøse og usikre når de håpefulle skal sette seg bak rattet for første gang.

– Et godt tips er å la de gå til en godkjent trafikkskole i starten slik at de har et godt grunnlag før foreldrene tar over. Jeg vil også anbefale at foreldrene er med på de første kjøretimene. Det gir innsikt i hvordan trafikklæreren jobber og tips til hva man kan jobbe videre med.

Les også:  Hilde kjempet for kystelevene i Nordland på fylkestinget

Bruk den nyeste bilen
– Bruk den nyeste bilen dere har. Dette gjelder både når dere øvelseskjører og når poden skal låne bilen etter at lappen er i boks, sier Nestås.

Og helt til slutt, ikke la deg stresse. La det bli en behagelig og trygg opplevelse for dere begge, avslutter Røssland Nestås.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.