Frykter mange bulkeskader i dag

vinter trafikk

Siste lørdag før jul er blant de verste dagene i året innen trafikkulykker og parkeringsskader. I fjor smalt det over 2000 ganger denne dagen, viser tall fra Finans Norge.

– Denne lørdagen er en verstingklassiker, og vi frykter det samme vil skje i dag. Selv om handelen foregår mer på nettet nå skal tingene hentes, noe som bidrar til kø i trafikken og trangt på parkeringsplassen. Smittefaren medvirker i tillegg til at flere foretrekker bil fremfor kollektivtransport, som igjen betyr mer biler på veien, og økt fare for småkollisjoner inn og ut av kjøpesentrene spesielt. Stress med å rekke julegaveinnkjøpene er hovedårsaken til at uka før jul er den store bulkeuka, sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring.

Les også:  Frykter reisekaos i sommer

Uka før jul i fjor var det 11000 små og store trafikkulykker som kostet 227 millioner. Typiske bulkeskader etter parkeringsulykker utgjør over halvparten, med nær tusen ulykker hver eneste dag.

Undersøkelser viser også at det er mannlige sjåfører i alderen 35 til 50 år som troner på toppen av ulykkesstatistikken, og at menn generelt kolliderer langt oftere enn kvinner.

– Spesielt innen påkjørsler på parkerte biler og ved påkjørsler bakfra, ser vi at menn dominerer bak rattet. De kolliderer dobbelt så mye som kvinnelige sjåfører. Det er liten tvil om at kvinner kjører mykere, og bidrar til å minske risikoen for bulkeskader betraktelig. Uansett bør bilførere i dag senke stressnivået. Det kan berge både lommeboka og julefreden, sier han.

Les også:  Rives ut av butikkhyllene: – Etterspørselen vil ingen ende ta

Tips for å unngå bulkeskader:

  • Få handleturen unnagjort før kl. 12. Tidlig formiddag er den sikreste tiden statistisk, da er sjansen minst for køståing og sammenstøt.
  • Unngå de store kjøpesentrene dersom du har mulighet.
  • Parker bilen langt fra inngangspartiet. Der er sjansen for sammenstøt minst.
  • Rygg inn når du parkerer. Det gir bedre oversikt når du skal ut.
  • Blir du påkjørt, sjekk med ditt forsikringsselskap om du kan unngå bonustap ved parkeringsskade som andre har skyld i.
Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.