PODCAST: Frykter for utelivsbransjens fremtid

alkohol

Aase E. Jacobsen er redaktør magasinet Apéritif, bransjekjenneren er redd for at mange medarbeidere med fagkompetanse skremmes vekk fra utelivsbransjen etter et år med Covid19-restriksjoner og nedstengning. Hun mener at kompensasjonsordningene på langt nær strekker til.

Jacobsen forteller at årlig gjennomsnittskompenasjonen per sysselsatt i restaurantbransjen Oslo per 1. mars var 19.000 kroner. 

– Samtidig fikk en bedrift innen oljebransjen 840.000 kroner i kompensasjon per ansatt. En kompensasjonsordning skal hjelpe en bransje å komme tilbake og ikke bare tenke på aksjonærene. Sånn det ser ut nå kan jeg ikke se hvordan bransjen skal komme tilbake hundre prosent som den var. Det kommer til å bli veldig vanskelig, sier hun når hun gjester Ringnes-podcasten Utetime.

Les også:  Slik blir ladesommeren

Jacobsen peker på at mens serveringsbransjen får det som nærmest er for småpenger å regne i kompensasjon for å måtte legge ned driften, får staten 6,5 milliarder mer i inntekter fordi folk holder seg hjemme og innenlands.

Roar Hildonen gjester også podcasten. Han er kjent for de fleste i Trondheim, etter å ha servert byens restaurantgjester smakfulle opplevelser gjennom flere tiår. Han har også vært en pådriver for økt kompetanse innen næringen og en rekke kokker og servitører har gått i lære hos Hildonen, blant annet på den velrenommerte restauranten «To rom og kjøkken». Han deler sin bekymring for hva som vil skje med kompetansenivået og rekrutteringen til bransjen etter pandemien.

Les også:  REMA 1000 har aldri solgt mer grillmat

– Lærlingene burde fått lønnsstøtte, slik at de kunne fortsatt å trene. De går jo fortsatt på skole. At de blir permittert hører jo ikke hjemme noe sted. Du fortsetter jo undervisningen på skole eller universitet, sier Hildonen.

– Vi har et samfunnsansvar for å lære opp neste generasjon kokker og servitører. Bare her på «To rom og kjøkken» har vi snart femti stykker vi har utdannet siden vi startet for snart seksten år siden. Å stoppe et år er veldig ødeleggende for hele systemet vi har bygget opp, sier utelivsmentoren fra Trondheim.

Les også:  Fjellferie i sommer? Dette må du tenke på
Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.