Aase E. Jacobsen er redaktør magasinet Apéritif, bransjekjenneren er redd for at mange medarbeidere med fagkompetanse skremmes vekk fra utelivsbransjen etter et år med Covid19-restriksjoner og nedstengning. Hun mener at kompensasjonsordningene på langt nær strekker til.
Jacobsen forteller at årlig gjennomsnittskompenasjonen per sysselsatt i restaurantbransjen Oslo per 1. mars var 19.000 kroner.
– Samtidig fikk en bedrift innen oljebransjen 840.000 kroner i kompensasjon per ansatt. En kompensasjonsordning skal hjelpe en bransje å komme tilbake og ikke bare tenke på aksjonærene. Sånn det ser ut nå kan jeg ikke se hvordan bransjen skal komme tilbake hundre prosent som den var. Det kommer til å bli veldig vanskelig, sier hun når hun gjester Ringnes-podcasten Utetime.
Jacobsen peker på at mens serveringsbransjen får det som nærmest er for småpenger å regne i kompensasjon for å måtte legge ned driften, får staten 6,5 milliarder mer i inntekter fordi folk holder seg hjemme og innenlands.
Roar Hildonen gjester også podcasten. Han er kjent for de fleste i Trondheim, etter å ha servert byens restaurantgjester smakfulle opplevelser gjennom flere tiår. Han har også vært en pådriver for økt kompetanse innen næringen og en rekke kokker og servitører har gått i lære hos Hildonen, blant annet på den velrenommerte restauranten «To rom og kjøkken». Han deler sin bekymring for hva som vil skje med kompetansenivået og rekrutteringen til bransjen etter pandemien.
– Lærlingene burde fått lønnsstøtte, slik at de kunne fortsatt å trene. De går jo fortsatt på skole. At de blir permittert hører jo ikke hjemme noe sted. Du fortsetter jo undervisningen på skole eller universitet, sier Hildonen.
– Vi har et samfunnsansvar for å lære opp neste generasjon kokker og servitører. Bare her på «To rom og kjøkken» har vi snart femti stykker vi har utdannet siden vi startet for snart seksten år siden. Å stoppe et år er veldig ødeleggende for hele systemet vi har bygget opp, sier utelivsmentoren fra Trondheim.