Få reiselivsbedrifter er truffet hardere av koronapandemien enn de små frittstående familieeide distriktshotellene av historisk betydning.
– Jeg er sterkt bekymret for de historiske hotellenes fremtid. Vi mister som samfunn en viktig del av vår kulturarv om vi lar tradisjonsrike familiedrevne hoteller gå konkurs og forsvinne, sier stortingsrepresentant for FrP, Silje Hjemdal.
Tradisjonsrike familiehoteller har måttet gå til oppsigelser og permitteringer og har ikke kunnet ta inn lærlinger slik de tradisjonelt sett har gjort.
– Jeg frykter vi kan stå igjen uten tradisjonelle, familieeide distriktshoteller etter pandemien. FrP vil gjøre det vi kan for å unngå at dette skal skje.
Dermed rammes også lokal matkultur, landbruk og håndverksbedrifter hardt – mange håndverksprodusenter har disse hotellene som viktige lokale innkjøpere.
– Dette er hoteller som forvalter viktige deler av norsk kultur-, mat- og lokalhistorie. De står for en betydelig del av sysselsettingen i mange bygder og er viktige sysselsettere av lokale håndverksbedrifter, lokalmatprodusenter og lokale bønder.
Nå vil FrP løfte saken på landsmøtet.
– Dette er hoteller som forvalter viktige deler av norsk kultur-, mat- og lokalhistorie. De står for en betydelig del av sysselsettingen i mange bygder og er viktige sysselsettere av lokale håndverksbedrifter, lokalmatprodusenter og lokale bønder.
– Videre forvalter de bygningsmasser av stor arkitektonisk verdi. Svært mange står på Riksantikvarens ulike lister over verneverdige bygg, med det det innebærer av ekstra kostnader knyttet til vedlikehold. Dette er kostnader kjedehotellene ikke har.
– Jeg mener at det å ta vare på disse unike og historiske hotellene er et verdivalg. Reiselivet i Norge blir fattigere uten disse hotellene og mange distriktsarbeidsplasser vil forsvinne dersom disse stedene ikke overlever koronapandemien