Frost og snø i nord og sør: Nå blir det glattere på veiene

vinter trafikk vei

I nord er vinteren i gang for fullt og fra søndag meldes det om snø flere steder på Østlandet. – Det er mulig at folk våkner til snø i Oslo i neste uke, sier statsmeteorolog ved Meteorologisk Institutt, Magni Svanevik.

– Et lavtrykk kommer innover Østlandet natt til søndag og den første snøen kommer flere steder på Østlandet i helgen og tidlig neste uke, sier hun. Flere steder i Nord-Norge kom det et kraftig snøfall før helgen. 

Nattefrosten har allerede meldt sin ankomst til store deler av landet, og i perioden som kommer blir den enda mer utbredt. Det må bilister være oppmerksom på.

– Pass på, det er når temperaturen ligger rundt frysepunktet at det er som glattest å kjøre, sier fagsjef på motor i Frende Forsikring, Roger Ytre-Hauge. Hans råd er å tilpasse farten til forholdene og holde avstand til bilen foran.

Les også:  Legemiddelmangel rammer 1 500 pasienter daglig

– Vi er vant med å kjøre på tørre veier og trenger gjerne litt tid for å tilpasse oss glattere veier og mørkere dager.

Nordmenn er redd for glatta
I en undersøkelse utført for Frende Forsikring har nordmenn svart på hva de er mest redd for i trafikken. Hele 46 prosent sier at glatt føre er det de frykter mest. Blant kvinnelige sjåfører er det 6 av 10 som sier det er glatta de er mest redd for.

– I så fall er det helt utrolig å se hva folk gjør på mens de kjører bil. Jeg har sett folk som leser avis bak rattet. Og en som barberte seg, sier Ytre-Hauge.

Les også:  Listhaug: – Regjeringen er bakpå i sikkerhetspolitikken

Hvis du ikke er oppmerksom utsetter du både deg selv og andre for potensielt stor fare.

– Det burde være unødvendig å si det, men når du kjører bil, skal du kjøre bil. Og bare det. Du skal ikke fikle med telefonen, radioen eller GPSen, sier fagsjefen.

Mange må la bilen stå 
Hvis du ikke har lagt om til vinterdekk enda er du på overtid mange steder i landet.

– Hvis glatta kommer en morgen og du ikke har skiftet dekk enda, må du rett og slett la bilen stå. Gode dekk er veldig viktig for sikkerheten, sier Roger Ytre-Hauge.

Har du sommerdekk på bilen og det blir isete og glatt, kan du ikke kjøre i det hele tatt før du har byttet.

Les også:  Rettssikkerhet: Man får “pretty privilege” i rettssaker

– Du kan ikke kjøre på sommerdekk til verkstedet for å skifte. Veggrepet til sommerdekk på vinterføre er langt fra godt nok og bremselengden er betydelig lengre, sier bileksperten.

Hva hvis det smeller? 
Hvis du havner i en ulykke med dårlige dekk eller uoppmerksom kjøring kan det få store konsekvenser.

– Ikke bare utsetter du folk for stor fare, men politiet kan ty til bøter, inndragelse av førerkort eller i verste fall tiltale. Forsikringsselskapene vil også kunne gi deg mindre eller ingen erstatning i slike tilfeller, sier fagsjefen i Frende.

I oktober 2019 omkom 13 personer i trafikken i Norge, viser tall fra Trygg Trafikk. Ved utgangen av måneden hadde trafikken krevd 87 menneskeliv her til lands, så langt i år. 

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.