Framsnakket Andøy i Oslo

nfk

Andøy er viktig. Punktum. Slik startet fylkesrådsleder i Nordland, Tomas Norvoll, sitt innlegg under arrangementet Andøy i Oslo.

– -Det er ingen andre steder i hele Norge, eller i hele verden, for den saks skyld som er nevnt flere ganger enn Andøy i Hurdalsplattformen, poengterer fylkesrådsleder Norvoll, med blanding av alvor og humor.

Norvoll fortsetter.

– Andøy nevnes seks ganger, tar vi med Andenes blir det syv – Oslo, ingen ting galt med Oslo, men Oslo nevnes kun fem ganger.

Og med dette oppspillet brukte Norvoll sine minutter på å underbygge hvorfor det bør satses på Andøya, både regionalt, nasjonalt og internasjonalt.

Med bakteppet om Andøyas historie om nedleggelse og fraflytting, velger fylkesrådsleder Norvoll å se framover.

– Vi må fortelle resten av nasjonen om muligheter, om vekst, om space, naturressurser og reiseliv. Vi har vist at vi er uenige i beslutningen om å legge ned flystasjonen. Nå er det vårt ansvar å vise at vi også omfavner de mulighetene Andøysamfunnet står overfor, underbygger Norvoll.

Les også:  Her ruller Telia ut 5G i Nordland i sommer

Og poengterer at vi selv velger hvordan framtida skal bli.

– Vi kan dyrke historien om fraflytting eller vi kan dyrke historien om utvikling. Jeg foreslår at vi begraver den første, sier Norvoll.

Norvoll påpeker at det som skjer innenfor romfart, har så stor kraft at det faktisk kan snu befolkningsutviklingen i Andøy.

– Både gjennom direkte ansettelser ved Andøya Spaceport, men også gjennom nye arbeidsplasser i selskaper og aktører i tilknytning til spaceporten, påpeker Norvoll.

Når det snakes om hvordan Nord-Norge skal tiltrekke seg arbeidskraft, mener Norvoll at  Andøya Space på mange måter viser hvordan dette skal gjøres. Isar Aerospace og Rocket Factory Augsburg er to eksempler på selskaper som har signert avtale med Andøy Space bare i år. 

Les også:  Rødt kjemper for Skjoma i Narvik

– De to selskapene rekrutterer fra hele verden. Isar har eksempelvis 180 ansatte fra 30 nasjonaliteter mens Rocket Factory Augsburg har 85 ansatte fra 25 nasjonaliteter. Dette vil tilføre en multikulturell, høykompetansedimensjon til Andøya, påpeker Norvoll.

Nordland fylkeskommune støtter aktivt opp om det som skjer innen romindustrien.

– Det har vi gjort i mange år. Fra det aller første forprosjektet knyttet til Andøya Spaceport, til vedtaket i fylkesrådet denne uken om å være medstifter til det nasjonale innovasjonssenteret NewSpace North.

Norvoll poengterer også at Andøya må fortsette å bygge og videreutvikle de tradisjonelle næringene som det også er geografiske fortrinn for å utøve.

Les også:  Dronebase på Andøya: – Et kjempeløft for forsvaret

– Et av de viktigste momentene i regjeringserklæringen er utbyggingen av fiskerihavnen på Andenes. Det er gledelig at vi nå endelig kan realisere denne utbyggingen etter mange år med ørkenvandring, sier Norvoll.

Han viser til at denne utbyggingen handler om mer enn bare fiskeri. Næringen har en differensiert fiskeflåte, med 6000 fartøy som kommer til land med store mengder høykvalitets sjømat.

– Dette gir, og kan gi enda større ringvirkninger, i en betydelig videreforedlings- og eksportindustri. En ny havn er rett og slett et nytt kapittel for en av Nordlands aller viktigste næringer, og vil være med å sikre Andøyas framtid, avsluttet fylkesrådsleder Tomas Norvoll.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.