Fra elbil til elsparing

nbbl

Enova er regjeringens viktigste verktøy innenfor klima- og energi. Det blir ingen energieffektiviseringsbølge i bolig og bygg uten innsats fra Enova. Det har NBBL jobbet for i lang tid, og Energikommisjonen slo det fast i sin rapport «Mer av alt – raskere».

Nå varsler også regjeringen en endring av Enovas mandat i denne retningen.

– Jeg vil berømme regjeringen for å gripe Energikommisjonens anbefalinger så raskt. Enova kan levere allerede i år, og gi fart på energieffektivisering av bygg inntil en nasjonal handlingsplan er på plass. Dette er nye toner fra regjeringen, men noe som NBBL har jobbet med i årevis. Tiltak som hindrer sløsing av energi, og stimulerer til produksjon av egen energi, er den raskeste veien ut av energikrisen og er mindre kontroversielt enn ny vind – og vannkraft, sier Bård Folke Fredriksen, adm.dir. i NBBL, men også medlem i Energikommisjonen.

Les også:  Kraftig økning i tyveri fra bil

Med regjeringens varslede oppdrag til Enova blir det viktig at det gjeninnføres støtte til tradisjonell energieffektivisering med moden og velkjent teknologi. Økonomiske støtteordninger som er enkle å forstå og lite byråkratiske i bruk vil gjøre at flere husholdninger kan spare energi og redusere strømregningen.

Økonomiske stimuli virker, akkurat slik myndighetene har fått fart på overgangen fra bensin- og dieselbiler til elbiler.

 – Regjeringen tåler ikke at dette blir et slag i luften. De må virkelig levere en omfattende pakke som inkluderer investeringsstøtte til mange ulike smarte energivalg i statsbudsjett ‘24 til høsten. De politiske virkemidlene som ble brukt slik at folk valgte elbiler virket. Nå trenger vi virkemidler som fungerer slik at folk velger energiøkonomisering av boliger. Da vil boligeierne stimuleres til en kraftinnsats for kraftbalansen, avslutter Fredriksen.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.