Forstå sjakkhistorien gjennom verdensmesterne

sjakkgeniene

I november er det igjen tid for VM i sjakk, denne gang i London. Tittelkampen blir mellom regjerende verdensmester Magnus Carlsen og utfordrer Fabiano Caruana. Det er all grunn til å anta at sjakkinteressen vil blusse opp i tiden frem mot jul.

Som en oppvarmer kan du lese Atle Grønn og Hans Olav Lahlums nye bok Sjakkgeniene – Historien om verdensmesterne. Dette er sjakkens verdenshistorie fortalt gjennom portretter av de 16 verdensmesterne
fra Wilhelm Steinitz i 1886 til Magnus Carlsen – en bok som kan leses av både sjakkanalfabeter og vordende verdensmestere. Og til glede for mange: boken dyrker de gode historiene snarere enn de kompliserte sjakktrekkene.

Les også:  Seilerne er OL-klare og har mål om medalje

Prøver å forstå sjakkhistorien
Sentralt i boken er spørsmålet om sjakkgeniets vesen: Hvilke personligheter og karakterer skjuler seg bak de geniale sjakktrekkene?

– Vi vil prøve å forstå sjakkhistorien gjennom verdensmesterne, men sjakkens utvikling er også en historie om verdenssamfunnet og stormaktene. Vår historie har derfor tre deler: sjakksportens framvekst fra 1886 til 1946, sjakken under den kalde krigen fra 1946 til 1990, og den moderne sjakkæraen fra 1990 og til våre dager, forteller forfatterne i bokens forord.

Les også:  Seilerne er OL-klare og har mål om medalje

To drevne sjakkspillere
Atle Grønn er professor i russisk ved Universitetet i Oslo og internasjonal mester i sjakk. Han kom på 3. plass i norgesmesterskapet i 2013 og ble norgesmester i hurtigsjakk i 1992. Den profilerte NRK-eksperten har tidligere vært redaktør av Norsk Sjakkblad og ga i 2016 ut bokenS jakken eller livet.

Han er leder i Norges største sjakklubb, Oslo Schakselskap, og er sjakkspaltist i Aftenposten (siden 2016) og Dag og Tid (siden 2011).

Les også:  Seilerne er OL-klare og har mål om medalje

Hans Olav Lahlum har utgitt flere populære og kritikerroste bøker om politisk historie siden
debuten Oscar Torp. En politisk biografi(2007). Han er utdannet fra Universitetet i Oslo, med hovedfag i historie samt mellomfag i religionshistorie og statsvitenskap.

I tillegg til politiske og historiske biografier har Lahlum hatt stor suksess som krimforfatter. Lahlum er en profilert sjakkdommer, arrangør, kommentator i TV 2 og mesterspiller i sjakk.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.