Forstå sjakkhistorien gjennom verdensmesterne

sjakkgeniene

I november er det igjen tid for VM i sjakk, denne gang i London. Tittelkampen blir mellom regjerende verdensmester Magnus Carlsen og utfordrer Fabiano Caruana. Det er all grunn til å anta at sjakkinteressen vil blusse opp i tiden frem mot jul.

Som en oppvarmer kan du lese Atle Grønn og Hans Olav Lahlums nye bok Sjakkgeniene – Historien om verdensmesterne. Dette er sjakkens verdenshistorie fortalt gjennom portretter av de 16 verdensmesterne
fra Wilhelm Steinitz i 1886 til Magnus Carlsen – en bok som kan leses av både sjakkanalfabeter og vordende verdensmestere. Og til glede for mange: boken dyrker de gode historiene snarere enn de kompliserte sjakktrekkene.

Les også:  Nordic Green Chef: Velfortjent seier til Norge

Prøver å forstå sjakkhistorien
Sentralt i boken er spørsmålet om sjakkgeniets vesen: Hvilke personligheter og karakterer skjuler seg bak de geniale sjakktrekkene?

– Vi vil prøve å forstå sjakkhistorien gjennom verdensmesterne, men sjakkens utvikling er også en historie om verdenssamfunnet og stormaktene. Vår historie har derfor tre deler: sjakksportens framvekst fra 1886 til 1946, sjakken under den kalde krigen fra 1946 til 1990, og den moderne sjakkæraen fra 1990 og til våre dager, forteller forfatterne i bokens forord.

Les også:  Berg-suser når Glimt herjet med Viking på Aspmyra

To drevne sjakkspillere
Atle Grønn er professor i russisk ved Universitetet i Oslo og internasjonal mester i sjakk. Han kom på 3. plass i norgesmesterskapet i 2013 og ble norgesmester i hurtigsjakk i 1992. Den profilerte NRK-eksperten har tidligere vært redaktør av Norsk Sjakkblad og ga i 2016 ut bokenS jakken eller livet.

Han er leder i Norges største sjakklubb, Oslo Schakselskap, og er sjakkspaltist i Aftenposten (siden 2016) og Dag og Tid (siden 2011).

Les også:  LEDER: Bodø trenger Glimt

Hans Olav Lahlum har utgitt flere populære og kritikerroste bøker om politisk historie siden
debuten Oscar Torp. En politisk biografi(2007). Han er utdannet fra Universitetet i Oslo, med hovedfag i historie samt mellomfag i religionshistorie og statsvitenskap.

I tillegg til politiske og historiske biografier har Lahlum hatt stor suksess som krimforfatter. Lahlum er en profilert sjakkdommer, arrangør, kommentator i TV 2 og mesterspiller i sjakk.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.