25 forskere har bidratt i ny bok om politireformer. To av forskerne fra Politihøgskolen mener de kan dokumentere at politiet er fjernere fra publikum enn før.
I går lanserte forskerne Vanja Lundgren Sørli og Paul Larsson boka «Politireformer: Idealer, realiteter, retorikk og praksis» på Politihøgskolen i Oslo. Boken setter et kritisk søkelys på flere gjennomførte politireformer, og spesielt den pågående nærpolitireformen.
– Vi mener det er større avstand mellom politi og publikum nå enn før og at politiet bruker mindre tid på forebygging, service og hjelp til publikum. Et hovedfunn er at publikum kjenner politiet dårligere og politiet kjenner publikum dårligere, sier førsteamanuensis ved Politihøgskolen, Vanja Lundegren Sørli.
De to forskerne utdyper mer i en kronikk i Politiforum:
I dag krever beredskap store ressurser, hundrevis av politifolk arbeider med utlendingssaker, datakriminalitet, økonomisk og organisert kriminalitet, felt som drar betydelige ressurser. Samtidig skal det satses på ledelse, etterforskning og, i hvert fall i navnet, forebygging.
Forskning og kunnskap tillegges liten vekt
Under boklanseringen påpekte forskerne viktigheten av at forskning i større grad enn i dag brukes under planlegging og gjennomføring av reformer.
– Det er gjennomført mye forskning på politireformer blant annet i Danmark som har stor overføringsverdi for politiet i Norge. Håpet er at denne boka bidrar til en mer kunnskapsbasert debatt, sa professor Paul Larsson.
Han bruker eksempler fra svensk og dansk politi for å illustrere at de har vært oppe i svært like prosesser, og forklarer at det er dokumentert det folk flest ser også her; politiet sentraliseres og folk ser oftere enn før kun politiet i en patruljebil på vei til eller fra en hendelse. Avstanden mellom politi og borgerne de skal tjene har altså blitt større.
– Kunnskapen fra politireformer i andre nordiske land, er knapt tillagt noe vekt under utredningen og gjennomføringen av nærpolitireformen. Og det i en tid hvor det er en uttalt ambisjon at politiet skal drive systematisk og kunnskapsbasert erfaringslæring, avslutter forskerne.
Boken ble lansert på Politihøgskolen 5.12, og er nå tilgjengelig hos Cappelen Damm.