Foretrakk norske tomater framfor importerte

grønnsaker

Hva frister mest, en tomat produsert i Norge eller Spania? Resultater fra en fersk forbrukerundersøkelse i kantiner viser at over 80 prosent foretrakk norsk tomat.

I vinter gjennomførte forskere ved Nofima en smakstest på norske og spanske tomater ved fem kantiner i Rogaland. Til sammen deltok 574 personer. Testen gikk ut på å rangere hvilken av de to variantene de likte best, og forklare hvorfor. Undersøkelsen er en del av det 4-årige prosjektet BioFresh, ledet av Nibio og finansiert av Norges forskningsråd.

Les også:  Nå kommer disse nyhetene fra TINE til Bodø-butikkene

Den norske tomaten ble testet opp mot en importert tomat fra Spania som ofte er å finne i norske salatbarer. Begge tomatene var av type standard løs vekt tomat med størrelse mellom 57-67 mm og veide ca. 120 g.

Undersøkelsen viste at hele 84 prosent av kantinegjestene foretrakk den norskproduserte tomaten. Mens 12,7 % foretrakk den spanske frukten syntes 2,6 % at tomatene var like på smak.

Les også:  60 millioner kroner til forskning på kvinnehelse

På en skala fra 1-9, der ni er best, fikk den norske tomaten en gjennomsnittsscore på 7, mens den importerte tomaten endte på 4,5.

Resultatene kom som en overraskelse på forsker Jorunn Sofie Hansen ved Nofima. Hun står bak eksperimentet i samarbeid med Geir Håbesland Brandgarden, Michel Verheul (Nibio) og Rune Slimestad (Plantchem).

– Forskjellen i preferanse er veldig stor sett i forhold til tidligere smakstester vi har gjennomført i prosjektet, sier hun.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.